Covid-19| Un milion de chinezi au fost vaccinați deja, chiar dacă studiile nu sunt finalizate

Covid-19| Un milion de chinezi au fost vaccinați deja, chiar dacă studiile nu sunt finalizate

Fără să aștepte încheierea studiilor clinice, China a lansat un program de vaccinare de urgență pentru lucrătorii esențiali. În cadrul acestui program, au fost administrate două vaccinuri de la Sinopharm și unul de la Sinovac.

Aproape un milion de persoane au primit deja vaccinul experimental dezvoltat de Sinopharm.

Această vaccinare la scară largă face parte din „programul de utilizare de urgență” al țării, lansat în iulie, care include administrarea a trei seruri experimentale lucrătorilor esențiali, pentru a lupta împotriva epidemiei și pentru a ajuta la relansarea economiei. Personalul medical sau angajații aeroporturilor au fost vaccinați, fără a aștepta finalizarea studiilor clinice. Sunt utilizate două formule de la Sinopharm și una de la Sinovac.

Nu au fost raportate reacții adverse grave, a spus Sinopharm într-o postare pe rețeaua socială WeChat.

Prudență

Vaccinurile Sinopharm, care utilizează un virus inactivat, incapabil să se multiplice în celulele umane pentru a declanșa răspunsuri imune, necesită două doze, conform datelor din studiile clinice de fază 3 efectuate pe 50.000 de voluntari, din zece țări.

În programul de urgență, au fost prelevate probe de sânge de la peste 40.000 de participanți, la 14 zile după ce au luat a doua doză. Potrivit lui Liu Jingzhen, CEO al Sinopharm, aceștia sunt muncitori în construcții, diplomați și studenți plecați în străinătate. Niciunul nu ar fi fost infectat după vaccinare.

Aceste date ar trebui interpretate, totuși, cu precauție, deoarece, spre deosebire de studiile clinice de fază 3, programul de utilizare de urgență nu are un grup de control care să compare efectele vaccinului real cu un placebo. Până în prezent, Organizația Mondială a Sănătății nu a aprobat niciun vaccin.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook