Covid-19 | Un grup de milionari solicită impozite mai mari pentru cei super bogați

Covid-19 | Un grup de milionari solicită impozite mai mari pentru cei super bogați

«Avem un rol esențial». Un grup de 83 de milionari au cerut mai multe impozite pentru cei mai bogați oameni din lume „imediat” și „permanent” pentru a ajuta la recuperarea economiei după criza provocată de noul coronavirus. „Pe măsură ce Covid-19 se extinde în toată lumea, milionarii ca noi au un rol esențial de jucat în vindecarea lumii”, spun semnatarii unei scrisori deschise, printre care cofondatorul gigantului american de înghețată Ben & Jerry’s, Jerry Greenfield sau regizorul britanic Richard Curtis.

Scrisoarea, publicată înainte de reuniunea miniștrilor de finanțe G20 și a summitului european extraordinar din această săptămână pentru repornirea UE, solicită „guvernelor să majoreze impozitele pentru oameni ca noi. Imediat, substanțial și permanent. Nu suntem cei care îngrijim bolnavii în unitățile de terapie intensivă. Nu conducem ambulanțele care îi aduc pe bolnavi la spital. Nu suntem noi cei care umplem rafturile magazinelor alimentare si nu livrăm mâncare din ușă în ușă ”, scrie acest grup, care se numește „Millionaires for Humanity ”, pe site-ul web cu același nume.

„Problemele nu pot fi rezolvate prin donații”

„Dar avem bani, mulți. Omenirea are nevoie de bani acum și va avea nevoie de ei în anii următori „pentru a ne reveni din criză, al cărui impact va dura zeci de ani” și ar putea „împinge jumătate de miliard de oameni în sărăcie”. „Problemele cauzate de Covid-19 nu pot fi rezolvate prin donații de binefacere, oricât de generoase. Șefii de guvern trebuie să își asume responsabilitatea pentru strângerea fondurilor de care avem nevoie și cheltuirea lor în mod echitabil pentru a finanța în mod adecvat sistemele noastre de sănătate, școlile și siguranța publică printr-o creștere permanentă a impozitelor pentru cei mai bogați oameni de pe planetă, oamenii ca noi.”.

Pandemia de coronavirus a condus la o recesiune istorică în întreaga lume, determinând guvernele să cheltuiască miliarde pentru a ajuta  familii și întreprinderi afectate. Potrivit OCDE, scăderea produsului intern brut global va fi de cel puțin 6% în acest an, și 7,6% în cazul unui al doilea val epidemic, în timp ce creșterea preconizată pentru 2021 ar fi de 5,2%, dacă nu va mai fi o revenire a coronavirusului, și 2,8% în caz contrar.

De ani buni, miliardari ca Warren Buffett și Bill Gates cer mai multe impozite. Anul trecut, un grup restrâns de miliardari americani, printre care omul de afaceri George Soros, cofondatorul Facebook, Chris Hughes, și moștenitorii imperiilor Hyatt și Disney, au publicat, de asemenea, o scrisoare pentru a susține ideea unui impozit pe avere.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook