Covid-19| Risc de deces de 4 ori mai mare pentru pacienții obezi

Covid-19| Risc de deces de 4 ori mai mare pentru pacienții obezi

De la începutul epidemiei de coronavirus, mai multe studii au arătat că obezitatea crește riscul de a dezvolta o formă severă a bolii. Un nou studiu confirmă această cercetare, estimând că pacienții cu obezitate au de patru ori mai multe șanse să moară de Covid-19.

Studiul, publicat miercuri, 12 august, în Annals of Internal Medicine, concluzionează că „un indice de masă corporală mare (IMC) este puternic asociat cu mortalitatea” la pacienții cu Covid-19. Această „asociere” dintre obezitate și mortalitate la pacienții cu coronavirus este vizibilă în special la bărbați și „adulți tineri”.

Cei mai mulți supraponderali au de patru ori mai multe șanse să moară după 21 de zile de la diagnostic decât cei cu greutate medie, spune studiul, efectuat pe 6.916 pacienți din California în perioada 13 februarie – 2 mai.

Autorii subliniază că asocierea dintre excesul de greutate și riscul crescut de Covid-19 este „independentă de alte comorbidități legate de obezitate”. Adică obezitatea în sine este un factor agravant pentru Covid-19, chiar și atunci când pacientul obez nu suferă alte patologii secundare legate de obezitatea sa, cum ar fi hipertensiunea arterială sau diabetul.

Obezitatea, „un factor de risc important și independent”

David A. Kass, profesor la Universitatea Johns Hopkins (care este punctul de referință pentru numărarea cazurilor și a deceselor legate de coronavirus) și autor al unui editorial care însoțește publicarea studiului, spune că această nouă cercetare trebuie să poată „pune capăt ideii că obezitatea este reprezentată la pacienții cu Covid-19 proporțional cu reprezentarea sa în populație”.

„Obezitatea este un factor de risc important și independent” în cazul Covid-19, insistă el. Potrivit acestuia, dacă bărbații par mai expuși riscului, probabil este din cauză că au mai mult țesut adipos, deci un exces de grăsime, față de femei. Și dacă cei mai tineri pacienți cu obezitate par mai afectați, nu se datorează faptului că această categorie de vârstă are un risc mai mare, ci pentru că cei mai în vârstă au și alte boli mai grave care se contorizează ca fiind comorbidități , analizează David. A. Kass.

„În calitate de cardiolog care studiază insuficiența cardiacă, mă surprinde cât de mult se aseamănă mecanismele privind legăturile dintre obezitate și boli de inimă cu cele ale legăturilor dintre obezitate și Covid-19”, continuă -el.

Prevenirea anumitor cazuri grave

Într-un studiu publicat pe 1 aprilie în The Lancet, oamenii de știință chinezi au estimat că persoanele supraponderale aveau un risc de 86% de a dezvolta o formă severă de coronavirus.

Autorii studiului publicat pe 12 august speră că rezultatele lor vor ajuta la prevenirea unor cazuri grave de Covid-19. Prin îndemnarea persoanelor cu obezitate să fie foarte atente (deși este important să spunem că obezitatea nu crește riscul de a fi contaminat cu SARS-Cov2) și prin creșterea gradului de conștientizare a autorităților de sănătate publică.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook