Covid-19| Numărul anticorpilor scade „semnificativ” la patru luni de la vaccinare, arată un studiu indian

Covid-19| Numărul anticorpilor scade „semnificativ” la patru luni de la vaccinare, arată un studiu indian

Un studiu realizat pe 614 lucrători medicali complet vaccinați din India constată o scădere „semnificativă” a numărului de anticorpilor anti-Covid în termen de patru luni de la prima doză. Datele ar putea ajuta guvernul indian să decidă dacă va oferi doze de rapel, așa cum au făcut unele țări occidentale.

Scăderea numărului de anticorpilor nu înseamnă neapărat că persoanele imunizate își pierd capacitatea de a contracara boala, pentru că celulele de memorie pot oferi o protecție substanțială, spune directorul unui institut administrat de stat care a realizat studiul.

„La șase luni am putem să spunem mai clar dacă și când va fi nevoie de un rapel”, declară pentru Reuters Sanghamitra Pati de la Centrul Regional de Cercetare Medicală, cu sediul în orașul Bhubaneswar.

Cercetătorii britanici afirmă că protecția oferită de două doze ale Pfizer/BioNTech sau AstraZeneca începe să se estompeze în termen de șase luni.

Studiul indian, care nu a fost încă evaluat de experți independeți, este unul dintre primele studii de acest tip realizate în țară care implică principalele două vaccinuri – Covishield, o versiune autorizată a AstraZeneca și Covaxin, dezvoltat pe plan intern.

Oficialii din domeniul sănătății spun că prioritatea este imunizarea completă a celor 944 de milioane de adulți din India. Peste 60% dintre ei au primit cel puțin o doză și 19% pe ambele.

Numărul cazurilor Covid și deceselor din India a scăzut brusc, de la un vârf de peste 400.000 de infectări zilnice la începutul lunii mai. India a raportat în total 33,29 de milioane de cazuri și 443.213 decese.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook