Covid-19| Medicii infecționiști sunt plătiți de companiile farmaceutice. „Este ceva normal, obișnuit”

Covid-19| Medicii infecționiști sunt plătiți de companiile farmaceutice. „Este ceva normal, obișnuit”

Acuzat de conflict de interese, președintele Societății de patologie infecțioasa (SPILF), care a depus plângere împotriva prof. Didier Raoult pentru utilizarea hidroxiclorochinei, explică faptul că legăturile dintre medici și laboratoare sunt necesare în căutarea unui remediu împotriva Covid-19 și sunt verificate îndeaproape.

SPILF a depus o plângere la Ordinul medicilor împotriva profesorului Didier Raoult, pe care îl acuză în special că a promovat în mod nejustificat hidroxiclorochina. Grupul a fost, în schimb, acuzat de conflicte de interese privind relația cu compania farmaceutică Gilead, care i-a plătit câteva zeci de mii de euro în ultimii ani.

Acuzat de conflict de interese

Toți au mult mai mult decât legături profesionale cu anumite industrii farmaceutice”, a spus duminică Martine Wonner, deputat și psihiatru, declarând că SPILF a primit „peste 800.000 de euro de la industria farmaceutică pe parcursul mai multor ani, inclusiv 100.000 de la Gilead.„.

Potrivit bazei de date guvernamentale Transparence Santé și asociației Euros For Docs, SPILF a primit 1,7 milioane de euro de la companiile farmaceutice, inclusiv 100.000 de euro de la Gilead, între 2012 și 2020. Gilead este un laborator american, titular al brevetului Remdesivir – testat în prezent împotriva coronavirusului – dar este specializat și în căutarea tratamentelor împotriva HIV.

Aparatorii profesorului Raoult arată cu degetul spre această legătură financiară pentru a justifica criticile acestor medici împotriva hidroxiclorochinei, un produs care rămâne larg promovat de specialistul în boli infecțioase Didier Raoult pentru a lupta împotriva Covid-19, în ciuda opiniilor științifice contrare.

Legături între laboratoare și medici

Fără a nega aceste transferuri financiare între laboratoarele farmaceutice și medici, profesorul Pierre Tattevin, șeful departamentului de boli infecțioase al Spitalului Universitar din Rennes și președintele SPILF, explică chiar că acestea sunt uzuale și de utilitate publică. Pentru el, această acuzație este doar o „diversiune”.

Este ceva obișnuit”, a explicat el luni, la BFMTV, „adică există industria farmaceutică care dezvoltă medicamente, există medici care au grijă de pacienți și, dacă cei doi nu ar avea legături, nu am putea obține medicamentele de care au nevoie pacienții.”.

„Este un parteneriat, dar nu este un parteneriat pentru a ajuta laboratoarele”, asigură el, „noi suntem cei care decidem cu ce lucrăm”.

Cercetarea trebuie plasată în mediul său, ceea ce mi se pare evident”, susține Laurent Toubiana, epidemiolog și cercetător la Inserm, răspunzând la întrebările BFMTV. „Din fericire, putem avea relații cu companiile, nu există nicio problemă acolo, atâta timp cât există o formă de etică în spate.”.

Este necesară finanțarea de către laboratoare

Ideal ar fi să existe o cercetare publică amplă, bine finanțată, care să facă posibilă depășirea crizei, dar care ar fi într-adevăr foarte scumpă pentru stat”, declară Pierre Tattevin.

Intervievat luni de BFMTV, jurnalist la Sciences et Avenir, Nicolas Gutierrez confirmă că acest sistem este „ceva ce se găsește peste tot în lume” și că „cercetarea de bază este în general finanțată de stat, dar cercetarea aplicată, care este mult mai scumpă, este finanțată în mare parte de companiile farmaceutice”.

Poate că nu este de preferat, dar este ceva care funcționează”, continuă jurnalistul, „a făcut posibil ca HIV să fie o boală aproape tratabilă și acești pacienți să ducă o viață normală”.

Ne putem pune întrebări”, recunoaște Laurent Toubiana. Cu toate acestea, el subliniază că parteneriatele dintre medici și laboratoare „sunt perfect întocmite”, pentru a evita orice ilegalitate, „este ca un contract”.

Pierre Tattevin subliniază, de asemenea, că SPILF nu a promovat niciodată Remdesivir, un produs al Gilead Sciences. Cei doi medici amintesc, de asemenea, că toate sumele încasate sunt publicate pe site-urile oficiale.

Cine primește banii?

Potrivit lui Pierre Tattevin, plățile efectuate „nu sunt o remunerație directă”. La SPILF, medicii sunt benevoli, explică el, iar banii primiți alimentează această organizație „astfel încât să putem avea pregătire, cercetare, burse pentru tineri etc.”.

Se poate întâmpla ca medicii să primească bani direct, „în aceste cazuri, trebuie să cer aprobarea angajatorului, adică Spitalului Universitar din Rennes”, explică Pierre Tattevin. „Se numește autorizarea activităților auxiliare și, în general, avem acordul, atât timp cât sunt doar câteva ore, se face în afara programului de lucru și în cadru financiar limitat”.

El însuși explică că a câștigat „80.000 de euro pe parcursul a zece ani”, dar că „proporția banilor plătiți direct medicului este de ordinul a 10%”.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook