Covid-19| Medicamentul-minune al israelienilor acționează în numai două ore. „Nu mi-a venit să cred”

Covid-19| Medicamentul-minune al israelienilor acționează în numai două ore. „Nu mi-a venit să cred”

Allocetra, medicamentul experimental fabricat în Israel și utilizat pentru tratarea cazurilor grave și critice de Covid-19, a finalizat cu succes studiile de fază 2. Din 20 de pacienți grav bolnavi care au fost tratați până acum, 90% și-au revenit, informează canalul de stiri israelian Channel 13.

Allocetra blochează răspunsul inflamator care se observă uneori la pacienții Covid-19, numit furtună cu citokine. Fenomenul poate provoca atacuri severe ale sistemului imunitar asupra propriilor organe.

Un pacient în vârsta de 49 de ani, care s-a vindecat în urma tratamentului, a făcut declarații la ieșirea din spital (a primit medicamentul timp de trei zile): „Nu puteam respira, abia puteam vorbi. [Am fost în] stare foarte gravă. Am trecut printr-o experiență pe care nu o pot descrie în cuvinte”.

După numai două ore de la primirea medicamentului a simțit o schimbare. „Mi-au dat medicamentul. După două ore am început să simt ceva ciudat în corp. S-a oprit tusea, respirația a început să revină, mă simțeam mai bine. Am încetat să mai transpir. Nu mi-a venit să cred. Mi-a fost frică să le spun oamenilor că sunt bine, eram atât de emoționat”.

Prof. Dror Mevorach, șeful uneia dintre secțiile Covid a spitalului Hadassah și coordonator științific și medical la Enlivex, compania care a dezvoltat tratamentul, a declarat pentru Channel 13: „Este util pentru pacienții în stare gravă sau critică, deoarece poate preveni nevoia de ventilație mecanică, iar acesta este obiectivul major. În momentul în care ești conectat la un ventilator, întreaga situație se schimbă, complicațiile cresc și este mai dificil de tratat”.

„Acum două zile nu puteam să stau pe picioare”, a spus pacientul vindecat în timp ce părăsea spitalul. „Uită-te la mine acum, merg acasă”.

Nu e singurul remediu 

Un al doilea medicament israelian împotriva Covid-19, dezvoltat în cadrul unui spital din Tel Aviv, face, de asemenea, furori. Centrul medical Ichilov din Tel Aviv a anunțat vineri o „descoperire uriașă” – medicamentul inhalator EXO-CD24 al prof. Nadir Arber. A fost administrat pentru 30 de pacienți ale căror afecțiuni erau moderate sau grave și toți s-au vindecat – 29 dintre ei în trei până la cinci zile.

Arber a declarat pentru The Times of Israel că a solicitat Ministerului Sănătății autorizație de pornire a studiilor clinice de fază 2. Acest lucru va oferi o imagine mai exactă asupra eficacității, deoarece faza 1 cuprinde un număr mic de voluntari și este în mare parte axată pe verificarea siguranței, fiind lipsită de un grup placebo.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook