Covid-19: Măștile eco, confecționate din bananier, ne-ar putea scăpa de poluarea uriașă

Abaca este o specie de bananier originară din Filipine, foarte căutată pentru fibrele sale.

Ce-i atât de special la această specie de bananier?

În zilele noastre, fibra de abaca este utilizată pentru fabricarea frânghiilor, a pliculețelor de ceai sau a bancnotelor. Deși este la fel de durabilă ca poliesterul, fibra de abaca, cunoscută și drept cânepă de Manila, se poate descompune în doar două luni. Aceasta ar putea înlocui cu succes plasticul din măștile de protecție și din halatele de spital.

Vânzările de măști de protecție de unică folosință ar putea ajunge până la sfârșitul anului la uriașa cifră de 166 de miliarde de dolari. „Dacă ne luăm toți măști din fibre sintetice, se vor strânge în depozite sau vor rămâne prin natură, fiindcă durează mult timp pentru a se descompune”, avertizează Kennedy Costales, directorul Agenției de Fibre din Filipine.

De ce nu au fost făcute demersuri în acest sens?

Companiile mari sunt reticente în înlocuirea plasticului cu alternative biodegradabile: îi îngrijorează costurile și posibilitatea ca aceste materiale să nu fie suficient de eficiente pentru uz medical.

Însă un studiu realizat de Departamentul de Știință și Tehnologie din Filipine arată că abaca este mai rezistentă la apă decât o mască N-95 comercială și că se încadrează în intervalul dimensiunilor de pori recomandat de Centrul Pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Statele Unite.

Din păcate, producătorii spun că nu ar putea ține pasul cu cererea. „Abaca este ca aurul prețios pentru Filipine, dar a fost de multe ori ignorată, pentru că guvernul acordă prioritate culturilor care hrănesc oamenii”, a spus Costales. „E o oportunitate ratată pentru noi”.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook