Covid-19| Dacă sunt netratate, problemele de gust și miros pot deveni permanente

Covid-19| Dacă sunt netratate, problemele de gust și miros pot deveni permanente

Celine și-a pierdut simțul mirosului pentru două săptămâni, după ce a contractat viruaul, în aprilie. A crezut că s-a vindecat, apoi a apărut o altă problemă olfactivă: „Mi-am dat seama în timp ce mâncam chipsuri: nu numai că nu le-am simțit gustul, dar aveam un miros ciudat în nas. Și se întâmplă asta de trei săptămâni.”.

Dar cazul său nu este izolat: între 10 și 15% dintre foștii pacienți Covid suferă de parosmie, explică Quentin Mat, specialist ORL din Belgia: „Vor descrie mirosuri diferite față de cele pe care le simțeau înainte, la aceeași stimuli olfactivi: de exemplu, oamenii vor mirosi o banană sau o lămâie și vor constata că miroase urât. Nu vor mai recunoaște mirosurile.”.

Reeducare

Cortizonul și corticosteroizii spray pot ajuta, dar este necesar ca celulele olfactive deteriorate să fie reeducate cu un tratament specific, spune Sven Saussez, specialist ORL. „Este un antrenament olfactiv, un fel de fizioterapie a nervului olfactiv. Pacientul trebuie să simtă mirosurile dimineața și seara, cât mai frecvent, pentru a putea reeduca în mod corespunzător creierul.”.

Această reeducare zilnică ar trebui să dureze cel puțin trei luni. Este vorba despre regenerarea celulelor nervoase și această recuperare poate dura până la un an. Dacă după un an pacientul nu și-a revenit, problema poate deveni una permanentă.

Sursa: RTBF

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook