Covid-19| Ce știm, de fapt, despre vaccinul rusesc și cât de plauzibil este să poată fi utilizat la scară largă

Covid-19| Ce știm, de fapt, despre vaccinul rusesc și cât de plauzibil este să poată fi utilizat la scară largă

În prezent 26 de laboratoare testează pe oameni potențiale vaccinuri, iar 139 sunt în stadiul de evaluare pre-clinică, conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Rusia promite un avans considerabil, însă. Moscova a anunțat luni că trei companii biomedicale vor putea produce din septembrie un vaccin dezvoltat de laboratorul de cercetare Nikolai Gamaleïa.

Ce promite Rusia?

Rusia a dat asigurări că va putea produce în curând sute de mii de doze pe lună. Vaccinul centrului Gamaleïa este dezvoltat în colaborare cu Ministerul Apărării. „Conform estimărilor inițiale (…) vom putea oferi câteva sute de mii de doze de vaccin pe lună în acest an, apoi până la câteva milioane la începutul anului viitor”, a declarat ministrul Comerțului din Rusia, Denis Manturov.

Șeful Fondului rus pentru investiții directe, implicat în dezvoltarea vaccinului, a declarat luni că aprobarea oficială a vaccinului trebuie făcută „în termen de zece zile”. „Vom fi în fața nu numai a Statelor Unite, ci și a altor țări. Acesta va fi primul vaccin împotriva coronavirusului aprobat”, a spus Kirill Dmitriev.

Ministerul Apărării s-a lăudat luni cu studiile clinice efectuate asupra personalului militar care „au arătat clar un răspuns imun” la coronavirus, „fără efecte secundare sau anomalii”. Acest vaccin este un vector viral, adică folosește ca purtător un alt virus care a fost transformat și adaptat pentru a combate Covid-19. Utilizează adenovirus, o tehnologie aleasă și de Universitatea din Oxford.

În ce stadiu se află cercetarea în Rusia?

La fel ca multe alte țări din lume, Rusia lucrează la mai multe proiecte de vaccin împotriva Covid-19. A patra țară din lume privind numărul de infectări, după Statele Unite, Brazilia și India, si-a declarat în aprilie dorința de a fi printre primele țări, dacă nu chiar prima, care va crea un vaccin împotriva virusului.

Oamenii de știință ai centrului Gamaleïa au fost criticați în mai pentru că și-au injectat personal vaccinul prototip, o metodă care încalcă protocoalele obișnuite destinate să accelereze cât mai mult procesul științific. Până în prezent, Rusia nu a publicat un studiu detaliat al rezultatelor testelor sale pentru a stabili eficacitatea produselor pe care spune că le-a dezvoltat. Un al doilea prototip de vaccin este proiectat la Centrul de Cercetare de Stat Vektor din Siberia, iar primele doze sunt așteptate în octombrie, potrivit autorităților.

Ce cred oamenii de știință?

Rusia a sărit peste anumite etape? Cercetătorii și-au exprimat îngrijorarea cu privire la viteza de dezvoltare a vaccinurilor rusești. Aceștia consideră că anumite etape ar putea să fi fost omise pentru a accelera producția, sub presiunea autorităților, care au comparat această cursă pentru vaccin cu lansarea de către URSS, în 1957, a primului satelit artificial, Sputnik.

Vitali Zverev, profesor și șef de laborator la institutul de cercetare Metchnikov, a declarat că „este imposibil să știm cu exactitate cât de sigur este un vaccin într-o perioadă atât de scurtă de timp, cum este cea care ne separă de la începutul pandemiei”. El a adăugat că aceste companii rusești biomedicale care trebuiau să producă vaccinul nu erau obișnuite, și nu aveau tehnologia avansată care trebuia folosită.

Ce spune OMS?

OMS a emis, de asemenea, un avertisment la adresa Rusiei, pledând pentru respectarea protocoalelor și reglementărilor existente în elaborarea unui vaccin. „Orice vaccin și orice medicament în acest scop trebuie, desigur, să fie supus tuturor studiilor și testelor înainte de a fi aprobat pentru utilizarea pe scara larga”, a declarat, marți, purtătorul de cuvânt al OMS, Christian Lindmeier.

„Există linii directoare și directive clare, regulamente pentru a face lucrurile într-o manieră sigură și eficientă”, a insistat el. „Uneori, cercetătorii individuali susțin că au găsit ceva, ceea ce este, desigur, o veste grozavă. Dar între găsirea unui vaccin si posibilitatea folosirii unuia care funcționează și care a trecut prin toate etapele, există are o diferență mare”, a spus el, subliniind că OMS nu a văzut până acum nimic oficial.

OMS a insistat asupra necesității de a respecta regulile pentru „dezvoltarea sigură a vaccinurilor”, „pentru a ne asigura că știm cum funcționează vaccinul, pe cine poate ajuta și, desigur, dacă are efecte secundare puternice, sau dacă efectele secundare sunt mai mari decât beneficiile reale.”.

Sursa: L’Express

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook