Covid-19| Ce medicamente trebuie să eviți și cum te tratezi acasă

Covid-19| Ce medicamente trebuie să eviți și cum te tratezi acasă

Anumite medicamente nu sunt recomandate în contextul Covid-19. Când apar simptomele potențial asociate cu o infectare cu SARS-Cov-2, poate fi tentant să te tratezi acasă pentru a-ți îmbunătăți starea. Dar o astfel de abordare se poate dovedi problematică.

Astfel, în caz de febră sub 39° C, Societatea Franceză de Farmacologie și Terapeutie solicită să nu se administreze niciun medicament, reamintind că febra este un mecanism natural de apărare împotriva infecției.

Este recomandat să se evite medicamentele antiinflamatoare. Ele pot masca o infectare cu coronavirus și, în unele cazuri, chiar agravează simptomele.

Prin urmare, indicat este paracetamolul (Doliprane, Efferalgan, Dafalgan), având în același timp grijă să respecți dozele – administrarea în exces poate duce la leziuni grave, în unele cazuri chiar deces.

În caz că tușești, evită medicamentele cu orice preț. O așa-numită tuse „productivă” permite bronhiilor să expulzeze orice le obstrucționează. Iar în cazul tusei uscate, persoanelor cu bronșită cronică sau astm nu li se recomandă să ia sirop de tuse. Acesta din urmă trebuie luat în considerare numai în cazul unei tuse neproductive, seci și cu adevărat supărătoare. Și aici trebuie respectate dozele.

Un alt medicament despre care s-a vorbit mult în ultimele luni, ar trebui luat în considerare cu mare prudență: hidroxiclorochina. În absența unor studii concludente cu privire la eficacitatea și efectele sale secundare, Consiliul Superior al Sănătății Publice a recomandat să nu fie folosit, cu excepția cazului în care pacientul este internat și doar la decizia medicilor.

Deși nu este vorba strict de un medicament, gelul hidroalcoolic este acum utilizat pe scară largă pentru a contracara transmiterea virusului. Contrar unor zvonuri care s-au răspândit, nu prezintă niciun pericol pentru femeile însărcinate și nici pentru copii (bineînțeles, cu condiția să nu-l ingereze).

În cele din urmă, este recomandată vaccinarea impotriva gripei, deoarece nu reprezintă un pericol pentru sănătate și astfel se pot evita simptomele similare cu cele ale coronavirusului.

Sursa: CNews

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook