Covid-19 | Categoria de bolnavi care provoacă peste 50% din noile cazuri

Covid-19 | Categoria de bolnavi care provoacă peste 50% din noile cazuri

Experții în medicină sunt încrezători că transmiterea coronavirusului poate fi limitată prin respectarea distanțării fizice, purtarea măștii și creșterea numărului de teste realizate.

Ultima dintre măsurile enumerate este cea mai importantă, conform unui cercetări recente.

Un studiu realizat de o echipă de la Universitatea Yale arată că bolnavii asimptomatici sunt responsabili pentru mai bine de jumătate din noile infectări.

“Rezultatele noastre indică  faptul că transmiterea virusului în faza presimtomatică și asimptomatică reprezintă mai bine de 50% din totalul de îmbolnăviri cu Covid-19.”, spun autorii studiului publicat în jurnalul medical Proceedings of the National Academy of Sciences.

Pacienții presimptomatici sunt cei în cazul cărora simptomele specifice apar mai târziu în dezvoltarea bolii, câtă vreme cei asimptomatici nu dezvoltă deloc simptomele bolii Covid-19.

Studiul se bazează pe un model creat utilizând cercetările anterioare legate de metodele eficiente de limitare a trasmiterii virusului. Din moment ce majoritatea cazurilor “pot fi atribuite pacienților asimptomatici sau a celor în faze presimptomatice”, spus cercetătorii. “Chiar dacă toate cazurile simptomatice ar fi izolate, pot apărea focare destul de puternice”.

Descoperirile făcute de cercetătorii de la Yale se adaugă dovezilor deja existente, care spun că asimptomaticii – pacienții care nu știu că sunt infectați și contagioși – sunt cei mai mari factori de transmitere a coronavirusului.

Autorii studiului sugerează că o serie de măsuri cum ar fi creșterea semnificativă a numărului de teste și monitorizarea populației ar putea controla virusul.

Dr. Alison Galvani, coordonatoarea studiului și profesor de epidemiologie la Universitatea Yale, a spus că metodele de prevenție bazate pe simptomatologie, cum ar fi măsurarea temperaturii, nu sunt suficiente pentru a opri transmiterea virusului.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook