Covid-19 afectează calitatea spermei, arată un studiu realizat în Belgia

Covid-19 afectează calitatea spermei, arată un studiu realizat în Belgia

Există indicii care arată că SARS-Cov-2 afectează calitatea spermei, spun cercetătorii belgieni pe baza primelor rezultate ale unui studiu încă în desfășurare.

Acest studiu este realizat de centrul de cercetare Femicare în colaborare cu Spitalul Universitar din Anvers, laboratorul Antwerp AML și Spitalul Oost-Limburg (ZOL).

„Din iunie, am analizat probe de material seminal ale unor bărbați care au fost contaminați cu coronavirus”, explică ginecologul Gilbert Donders. „Vrem să analizăm o sută de mostre și încă mai căutăm voluntari”.

O primă analiză, efectuată pe 26 de bărbați, sugerează consecințe potențial importante la nivel genetic – cantitatea de spermatozoizi și mobilitatea acestora au fost afectate.

În cazul acestor voluntari, calitatea spermei este semnificativ mai mică decât media. „Nu avem un eșantion pre-coronavirus, dar daunele sunt suficient de clare pentru a vorbi despre semne emergente”, continuă Gilbert Donders.

Vestea bună este că, la prelevarea unui al doilea eșantion, patru până la cinci luni mai târziu, s-a putut observa o îmbunățire, care a fost minoră, totuși. Ginecologul subliniază că nu a fost depistată nicio urmă de Covid-19 în materialul seminal. „Nu s-a demonstrat că ar pune în pericol funcția reproductivă. Dar fertilizarea poate dura mai mult”.

Sursa: RTBF

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook