Covid-19| 93% dintre pacienții tratați cu un nou medicament israelian au fost externați în 5 zile

Covid-19| 93% dintre pacienții tratați cu un nou medicament israelian au fost externați în 5 zile
Pacient căruia i s-a administrat medicamentul EXO-CD24. Foto: Centrul Medical Sourasky

Aproximativ 93% din cei 90 de pacienți Covid cu forme grave tratați în mai multe spitale din Grecia cu un nou medicament dezvoltat de o echipă de la Centrul Medical Sourasky din Tel Aviv, ca parte a studiului de fază II a tratamentului, au fost externați în cinci zile sau mai puțin.

Studiul de faza II a confirmat rezultatele fazei I, care a fost efectuată în Israel iarna trecută și în cadrul căruia 29 din 30 de pacienți în stare moderată până la gravă s-au recuperat în câteva zile.

„Scopul principal al studiului a fost de a verifica dacă medicamentul este sigur”, a spus prof. Nadir Arber. „Până în prezent nu am înregistrat niciun efect secundar semnificativ la niciun pacient din ambele grupuri.”

O moleculă studiată timp de 25 de ani

Studiul a fost realizat la Atena, deoarece Israelul nu avea suficienți pacienți relevanți. Coordonator a fost epidemiologul însărcinat cu gestionarea Covid în Grecia, prof. Sotiris Tsiodras.

Arber și echipa sa, inclusiv dr. Shiran Shapira, au dezvoltat medicamentul pe baza unei molecule pe care profesorul o studiază de 25 de ani, numită CD24, care este prezentă în mod natural în organism.

„Este important să ne amintim că 19 din 20 de pacienți cu Covid-19 nu au mai ajuns la terapie intesivă”, spune Arber. „De regulă, după un interval de cinci până la 12 zile, aproximativ 5% dintre pacienți dezvoltă forme mai grave.”

Principala cauză a deteriorării clinice este supraactivarea sistemului imunitar, cunoscută și sub numele de „furtună de citokine”. În cazul pacienților Covid-19, sistemul începe să atace celulele sănătoase din plămâni.

„Este exact problema pe care o vizează medicamentul nostru”, spune el.

Nu afectează sistemul imunitar

CD24 este o proteină ancorată de membrana celulelor și servește multe funcții, inclusiv reglarea mecanismului responsabil pentru furtuna de citokine.

Arber subliniază că tratamentul, EXO-CD24, nu afectează sistemul imunitar în ansamblu, ci vizează doar mecanismul specific, restabilind echilibrul.

„Este un medicament de precizie”, spune el. Suntem foarte fericiți că am gasit un instrument prin care să abordăm fiziologia bolii.

„Steroizii, de exemplu, opresc întregul sistem imunitar”, explică el. „Echilibrăm partea responsabilă pentru furtunile de citokine folosind mecanismul endogen al corpului, adică instrumente oferite chiar de organism.”

Fără efecte secundare

„Reușind să le livrăm exact acolo unde sunt necesare, evităm multe efecte secundare”, adaugă el.

Echipa este acum gata să lanseze ultima fază a studiului.

Oricât de promițătoare pot fi rezultatele primelor faze ale unui tratament, nimeni nu poate fi sigur de nimic până când rezultatele nu sunt comparate cu cele ale pacienților care primesc un placebo.

Aproximativ 155 de pacienți Covid vor lua parte la ultima fază a studiului. Două treimi dintre ei vor primi medicamentul, iar o treime un placebo.

„Sperăm să finalizăm studiul până la sfârșitul anului”, spune Arber.

Dacă rezultatele sunt confirmate, tratamentul poate fi pus la dispoziție relativ rapid și la un cost redus.

Sursa: Jerusalem Post

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook