Coronavirusul va rămâne printre noi, în ciuda vaccinurilor, anunță Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor

Coronavirusul va rămâne printre noi, în ciuda vaccinurilor, anunță Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor

Lumea trebuie să fie pregătităt să trăiască cu coronavirusul, care va rămâne „printre noi” pe termen lung, în ciuda vaccinurilor, avertizează directorul agenției europene pentru boli într-un interviu acordat AFP.

„Se pare că este mai probabil să rămână” decât să plece, a spus Andrea Ammon, directorul Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC). „Pare foarte bine adaptat la oameni. Deci, trebuie să ne pregătim pentru eventualitatea în care va rămâne cu noi”, a adăugat ea. „Nu ar fi primul virus care rămâne cu noi pentru totdeauna, așa că nu este o caracteristică neobișnuită”.

Vaccinurile pot reduce riscul de contaminare, dar oamenii de știință nu știu încă dacă previn și transmiterea virusului. Variantele, în special cea sud-africană și cea braziliană, complică situația, deoarece ar putea reduce eficacitatea vaccinului.

Andrea Ammon dă exemplul gripei sezoniere, pentru care vaccinurile sunt adaptate în fiecare an. „Este posibil să procedăm la fel sau să se stabilizeze la un moment dat (virusul) și să putem folosi un vaccin pentru o perioadă lungă de timp”.

Sursa: Le Figaro

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook