Coronavirus: Vorbitul cu voce tare nu contamineaza, constată studiile

Coronavirus: Vorbitul cu voce tare nu contamineaza, constată studiile
Vizualizare fluxului de aer produs în timpul vorbirii

Ar trebui să vorbim cu voce scăzută pentru a evita transmiterea SARS-CoV-2? Potrivit unui studiu făcut de cercetătorii francezi, răspunsul este nu.

Cântatul sau vorbitul cu voce tare nu emite mai multe particule contagioase, potrivit unei echipe de cercetători francezi. „Există motive care ne aduc liniștea”, a declarat pentru BFMTV.com Antoine Giovanni, directorul echipei de cercetare al laboratorului de vorbire și limbaj al CNRS.

Profesorul orelist este autorul unui studiu asupra probabilității transmiterii prin vorbire a moleculelor infecțioase. Efectuat în timpul izolării, studiul este evaluat în vederea publicării sale într-un jurnal specializat.

„Ne-am întrebat dacă este adevărat că proiectăm mai multe particule vorbind tare, după cum demonstrează un studiu britanic recent (cercetătorii au pus o persoană să vorbească într-o cutie închisă, în interiorul căreia era proiectat un laser) Cât de puternic sunt expulzate aceste picături? Diferă ca mărime? „

Picături mari și mici

Potrivit lui Antoine Giovanni, dacă vorbirea cu voce tare produce mai multe particule, totuși, acestea nu sunt proiectate mult mai repede sau mult mai departe decât cele emise de respirație. „Am studiat viteza și deplasarea fluxului. Pentru a vizualiza acest flux, am colorat emisiile vorbitorului”, explică el. Datorită imaginilor, am putut să calculăm debitele de aer, care ar putea conține micro-picături contaminante cu SARS-CoV-2.

Cercetătorul diferențiază astfel particule mari (mai mari de 100 de microni) cu o traiectorie balistică – „ca o piatră” – care cad la pământ în fața celui care vorbeste, de cele mici (mai puțin de 10 microni sau 0,001 cm) „a căror traiectorie este cea a aerului care le poartă „. Acesta din urmă, frânat de aerul înconjurător, ar fi, prin urmare, propulsat pe distanțe apreciabile „doar dacă viteza de deplasare este foarte mare”, specifică omul de știință.

„Datele noastre confirmă faptul că emisia vocală este mult mai lentă decât o expirație completă, care poate ajunge de la 1 la 1,8m/s. Pornește de la 35 cm/s pentru vocale, fluxul de aer fiind încetinit de vibrația corzilor vocale și poate ajunge până la 1m/s în cazul consoanelor, precum „t”, care poate duce la picături transmise puțin mai departe, dar nu cu mult mai departe atunci când folosești o voce puternică.”.

În mod clar, aerul se deplaseaza mai lent atunci când vorbim decât atunci când respirăm adânc.

Pronunția, mai importantă decât intensitatea

Acest specialist în vorbire a fost, de asemenea, interesat de traiectoria acestor picături și a studiat dacă emisiile cântăreților dacă produc mai multi aerosoli. „Dacă, pentru ei, fluxul este mai rapid prin vorbire decât prin respirația simplă și produc mai multe particule, ele nu sunt proiectate mai departe decât în mod obișnuit”, adaugă Antoine Giovanni.

Concluzie: proiecțiile emise de vorbire nu corespund în niciun fel cu cele ale strănutului sau ale tusei.

„Așadar, nu există niciun motiv să ne gândim că folosirea vocii puternice, chiar în cazul actorilor sau muzicienilor, ar produce particule contaminante care să ajungă la public.”.

În mod clar, o cântăreață de operă nu va transmite particule către spectatorii prezenți în sală, nici măcar celor din primul rând.

Sursa: BFMTV

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook