Coronavirus: Surgisphere, compania care a falsificat date legate de tratamentul cu hidroxiclorochină

Coronavirus: Surgisphere, compania care a falsificat date legate de tratamentul cu hidroxiclorochină

Acest start-up american este suspectat că a furnizat date complet false mai multor echipe. O astfel de fraudă ar fi o lovitură grea pentru lumea publicațiilor științifice. Trei dintre cei patru autori ai studiului publicat în The Lancet au cerut retragerea lui.

Cum a putut o companie americană mică, Surgisphere, să aibă un impact atât de mare asupra sănătății publice globale? Peste noapte, a schimbat politicile de sănătate în multe țări și a dus la suspendarea celui mai mare studiu clinic Covid-19 de către OMS. Toate acestea datorita unor date furnizate în mod fraudulos, se pare, punând acum în discuție seriozitatea celor mai mari reviste științifice, inclusiv The Lancet.

Compania era complet necunoscută publicului larg și specialiștilor în urmă cu câteva săptămâni. Dar totul a căpătat amploare după publicarea, la 22 mai, în prestigioasa revistă The Lancet, a unui studiu bazat pe date despre care Surgisphere susține că le-a colectat din sute de spitale din întreaga lume, pentru zeci de mii de pacienți.

Rezultatele au avut un impact global: nu numai că hidroxiclorochina nu avea niciun efect împotriva coronavirusului dar creștea foarte mult riscul de deces, ba chiar mai mult, când era combinată cu un antibiotic de tip azitromicină, tratamentul recomandat de Profesorul Didier Raoult. Câteva zile mai târziu, majoritatea studiilor clinice efectuate la nivel mondial pentru evaluarea riguroasă a eficacității clorochininei sau a derivatelor acesteia, inclusiv cel coordonat de OMS, Solidarity, au fost suspendate.

Dar astăzi, după două săptămâni de la publicare, niciun specialist nu mai crede în rezultatele acestui studiu. Însăși revista Lancet a emis un avertisment miercuri, 3 iunie, „pentru a avertiza cititorii cu privire la faptul că i-au fost aduse la cunoștință date îndoielnice”. Joi, trei dintre cei patru autori ai controversatului studiu au solicitat retragerea articolului. Un șoc în lumea publicatiilor științifice: „Aceasta este o procedură complet neobișnuită”, spune profesorul François Chast. Această poveste este foarte jenantă pentru The Lancet, dar impactul este, din păcate, mult mai mare, deoarece ridică îndoieli asupra tuturor publicațiilor științifice.”.

New England Journal of Medicine, în special, este suspectat că a publicat un alt studiu folosind date de la Surgisphere, despre medicamente pentru tensiunea arterială studiate pentru a vedea dacă ar putea crește riscul de Covid. Un al treilea studiu preliminar asupra ivermectinei, un medicament antiparazitar pentru care autorii au anunțat o eficacitate spectaculoasă împotriva Covid-19, este de asemenea pus sub semnul întrebării. „La începutul lunii aprilie, un studiu australian a arătat că ivermectina a avut un efect in vitro împotriva Sars-Cov-2. Și doar câteva zile mai târziu, un mare studiu american a confirmat acest lucru pe sute de pacienți „, relatează Carlos Chaccour, specialist în ivermectină, profesor la Institutul de Sănătate Globală din Barcelona (ISGlobal) și unul dintre primii care au exprimat îndoieli cu privire la rezultatele studiului. „Marea problemă este că ivermectina are un efect asupra coronavirusului pe probele de laborator dar la doze de 50 de ori mai mari decât cele care pot fi găsite în sângele unui pacient care ia acest tratament.”.

Cele trei studii suspecte au în comun trei autori. Doi dintre ei, profesorul Mandeep Mehra și Dr. Amit Patel, sunt cardiologi recunoscuți. Primul conduce un departament la Brigham and Women’s Hospital din Boston, care are legătură cu prestigioasa școală medicală Harvard. Al treilea autor este Dr. Sapan Desai, fondator și CEO al Surgisphere. Asupra acestuia și a companiei sale sunt acum concentrate toate suspiciunile.

Primele critici au fost transmise de cotidianul britanic The Guardian săptămâna trecută. Oamenii de știință au descoperit că studiul a raportat 73 de decese în șase spitale australiene în timp ce țara a raportat doar 67 de decese pentru aceeași dată! O altă ciudatenie, jumătate dintre pacienții australieni au luat clorochina, în timp ce în aceasta țară este permisă doar hidroxiclorochina. Carlos Chacour a observat că studiul cu ivermectină include trei pacienți africani internați la terapie intensivă, când, de fapt, pe întregul continent erau înregistrați doar doi la acea dată!

„Prin analiza din tabelul de date, mi-am dat seama că pacienții din Asia aveau exact aceeași rată de diabet ca cei din America, care cu toate acestea aveau un indice de masă corporală cu 4 puncte mai mare, relatează profesorul Philippe Froguel, specialist în diabet și profesor la Spitalul Universitar Lille și la Imperial College, Londra. Este imposibil să știm corelația dintre excesul de greutate și diabet. ”

Față de criticile venite acum din partea oamenilor de știință din întreaga lume, Dr. Sapan Desai se ascunde în spatele unor clauze de confidențialitate care ar împiedica Surgisphere să dezvăluie date și chiar numele spitalelor partenere… Zeci de spitale chestionate în întreaga lume susțin că nu au nicio legătură cu Surgisphere.

Pe Linkedin, compania a avut doar șase angajați printre care o actriță de filme pentru adulți  și un autor de science fiction. Dar niciun om de știință. „Trebuie să acceptam faptele, Surgisphere este de fapt o companie fantomă. Datele sunt inconsecvente și imposibil de colectat în asemenea cantități fără menționarea vreunui parteneriat. Singura explicație este aceea că datele sunt fabricate, afirmă profesorul Philippe Froguel. În mod clar, Lancet nu si-a făcut datoria de verificare înainte de publicare, dar, în apărarea sa, această fraudă este atât de mare încât era de fapt de neimaginat.”.

 

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook