Coronavirus: Profesor chinez arestat pentru critici aduse președintelui Xi Jinping

Coronavirus: Profesor chinez arestat pentru critici aduse președintelui Xi Jinping

Profesorul Xu Zhangrun a fost arestat după ce a publicat un eseu în care critica modul de gestionare a crizei coronavirusului.

Articolul aducea acuze președintelui chinez privind măsurile pe care le-a aplicat pentru a limita extinderea epidemiei și atacă practicile nedemocratice care au devenit o obișnuință în China.

Zhangrun a fost luat în custodie de 20 de ofițeri de poliție, din locuința sa din Beijing, conform unor apropiați care au făcut declarații sub protecția anonimatului. Nu se știe unde este ținut captiv.

Arestarea este legată de publicarea unui articol în luna februarie a acestui an, în care profesorul susținea că extinderea virusului a fost rezultatul cultului înșelăciunii și cenzurii pe care îl impune Xi Jingping.

„China este condusă de un singur om, dar acesta se află în întuneric și guvernează ca un tiran, fără metodă, dar este experimentat în jocuri de putere și face întreaga țară să sufere.”, se arată în articol.

Xu Zhangrun a prezis că probleme economice vor duce la „un declin al încrederii naționale”.

Nu este prima dată când profesorul de drept de la Universitatea Tsinghua critică guvernul de la Beijing. În 2018 a distribuit un eseu în care contesta eliminarea limitei numărului de mandate prezidențiale, conform Deutsche Welle.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook