Copiii sunt la fel de contagioși ca adulții, dar nu este adecvat să fie izolați. Bunicii trebuie să se protejeze, spune virusologul Steven Van Gucht

Copiii sunt la fel de contagioși ca adulții, dar nu este adecvat să fie izolați. Bunicii trebuie să se protejeze, spune virusologul Steven Van Gucht

Ultimele cifre ale epidemiei din Belgia au determinat populația să fie din nou mai atentă. Dar suntem atenți și când suntem în contact cu copiii? Copiii sunt mai puțin predispuși să se îmbolnăvească și, atunci când o fac, au simptome mai ușoare decât adulții. Totuși, sunt la fel de contagioși. „Copiii sunt, cu siguranță, o sursă de infectare”, le-a spus virusologul Steven Van Gucht jurnalistilor de la Het Laatste Nieuws. „Bunicii, în special, ar trebui să fie conștienți de acest lucru”.

În acest moment, nu se cunoaște cu certitudine cât de contagioși sunt copiii. „Pur și simplu nu avem nicio cifră în acest sens”, spune Steven Van Gucht. „Nu ei sunt motorul acestei epidemii sau al acestui nou val, suntem siguri de acest lucru, dar reprezintă în mod clar o sursă de infectare. Mai multe studii arată că sunt cel puțin la fel de contagioși ca adulții. Chiar dacă nu au semne evidente de boală, încărcătura virală pe care o poartă poate fi considerabilă. Deoarece copiii infectați au adesea simptome ușoare sau sunt asimptomatici și nu ne dăm seama că sunt infectați, deci nu suntem vigilenți în preajma lor. Diareea, de exemplu, poate fi un simptom”.

Pericol pentru bunici

Virusologul crede că stă în puterea fiecăruia să se protejeze. De obicei, cei mai mulți oameni care aparțin grupurilor de risc se gândesc la asta. „Nu văd o amenințare majoră pentru părinți: de obicei aceștia sunt tineri. Pentru bunici, este puțin mai periculos. Îmi imaginez că un bătrân sănătos de 70 de ani a decis să acorde mai multă atenție nepoților săi în ultimele luni”.

„Dar, dacă ai 90 de ani, atunci îmi pot imagina că dorești să stai cât mai mult timp cu nepoții și să-ți asumi un risc conștient. Toată lumea trebuie să evalueze personal situația”.

Izolarea suplimentară a copiilor, prin a le interzice să meargă la școală, este orice altceva decât adecvată”, spune Steven Van Gucht. „Pentru bunăstarea copiilor, aceste contacte sunt chiar mai importante decât pentru adulți. Este ceva ce nu putem și nu vrem să le luăm”.

Sursa: 7sur7

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook