Copiii sub 5 ani pot fi extrem de contagioși. Cantitate virală de până la 100 de ori mai mare decât în cazul adulților, spun americanii

Copiii sub 5 ani pot fi extrem de contagioși. Cantitate virală de până la 100 de ori mai mare decât în cazul adulților, spun americanii

Cantitatea de material genetic al coronavirusului detectată în nasul copiilor sub cinci ani este de 10 până la 100 de ori mai mare decât cea găsita la adolescenți și la adulți, potrivit unui studiu american publicat joi, 30 iulie.

Astfel, copiii foarte mici ar putea fi propagatori majori ai virusului în populație, potrivit acestui studiu publicat în jurnalul medical JAMA Pediatrics, o ipoteză care contravine discursului actual.

Între 23 martie și 27 aprilie, cercetătorii din Chicago au efectuat teste de screening prin tampon nazal pentru 145 de copii bolnavi de Covid-19, cu forme ușoare sau moderate, care se aflau la o săptămână de la debutul primelor simptome. Pacienții au fost împărțiți în trei grupe: 46 de copii sub cinci ani, 51 de copii cu vârste cuprinse între 5 și 17 ani și 48 de adulți între 18 și 65 de ani.

Prezența SARS-CoV-2 într-o cantitate „de 10 până la 100 de ori mai mare”

Echipa a observat prezența SARS-CoV-2 în cantități „de 10 până la 100 de ori mai mari” în căile respiratorii ale copiilor mici decât în cele ale celor mai în vârstă. Autorii studiului spun că, dacă materialul genetic al virusului există în cantitati mai mari, persoana infectată are un grad mai mare de contagiozitate. „Prin urmare, copiii mici pot fi potențiali factori importanți în contaminarea cu SARS-CoV-2”, potrivit oamenilor de știință. „Comportamentele obișnuite ale copiilor mici și spațiile închise din școli și grădinițe ridică problema răspândirii SARS-CoV-2 în aceste medii, pe măsură ce normele de prevenție devin mai flexibile”, au concluzionat.

Rezultate contravin discursului autorităților din domeniul sănătății care consideră că cei mici nu transmit foarte mult virusul, mai ales că s-a stabilit că sunt mai puțin susceptibili să dezvolte o formă severă a bolii. Cu toate acestea, până acum s-au făcut puține cercetări pe acest subiect. Copiii între 10 și 19 ani transmit virusul la fel de mult ca adulții dintr-o familie, dar copiii sub nouă transmit mai puțin, potrivit unui studiu anterior realizat în Coreea de Sud.

Sursa: Le Figaro

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook