Comisia Europeană solicită statelor membre să „evite cu orice preț izolarea generalizată”. Efectele ar fi devastatoare

Comisia Europeană solicită statelor membre să „evite cu orice preț izolarea generalizată”. Efectele ar fi devastatoare

Comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides, a cerut celor 27 de țări, care se întâlnesc joi la summit, să „facă ceea ce este necesar” pentru „a evita izolarea generalizată”, într-un moment în care revenirea epidemiei îi determină pe europeni să-și întărească măsuri sanitare.

„Primul meu mesaj către statele membre este un mesaj de urgență. Nu mai avem timp. Toată lumea trebuie să facă ceea ce este necesar pentru a evita efectele devastatoare sociale, economice și de sănătate ale unei izolări pe scară largă”, a declarat comisarul european într-o conferință de presă.

Ea și-a exprimat „o mare îngrijorare” față de „o creștere din ce în ce mai rapidă a ratelor de infectare în UE”, inclusiv o creștere a numărului de spitalizări, cazuri mai grave și decese.

„Cu toții trebuie să ne pregătim pentru următorii pași”, a continuat oficialul, prezentând o propunere a Comisiei de coordonare a strategiilor de vaccinare.

„Nu vom reuși să inversăm tendința peste noapte chiar și cu un vaccin, dar toată lumea trebuie să fie pregătită”, a insistat ea. Comisia a încheiat șase acorduri cu laboratoare farmaceutice pentru a rezerva sute de milioane de doze de potențiale vaccinuri.

Executivul european recomandă statelor membre să acorde prioritate vaccinării grupurilor vulnerabile: personalul din sănătate și cel din instituțiile de îngrijire a persoanelor în vârstă, cei peste 60 de ani, persoanele cu probleme de sănătate, lucrătorii esențiali, cei care nu pot respecta distanțarea fizică sau persoanele defavorizate din punct de vedere socio-economic.

Întrebat despre data la care un vaccin va fi disponibil, comisarul nu a dorit să „speculeze”. „Am putea avea un prim vaccin disponibil până la începutul anului viitor, dar depinde de rezultatele studiilor din faza a treia și de opinia Agenției Europene pentru Medicamente, care este crucială pentru noi”, a spus ea.

Sursa: Sud Info

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook