Coffee Smart – Despre cafeaua Arabica și Robusta

Coffee Smart – Despre cafeaua Arabica și Robusta

Cafeaua este o băutură de care nu se prea poate lipsi foarte multă lume, mai ales în contextul actual social.

Când vorbim, însă, despre cafea, ne referim până la urmă la fructul ce provine din două specii principale – specia Arabica sau specia Robusta.

De regulă găsim cafeaua în pachete 100% Robusta, 100% Arabica sau un mix între cele două.

Dar ce știm despre bobul de cafea și cum ajunge el din stadiul natural, în forma lichidă din ceașca noastră?

Pentru început, arborele de cafea produce un fruct (o cireașă de cafea) atunci când ajunge la maturitate, iar arborii au nevoie de aproximativ 3-5 ani până când ajung să ofere flori și cireșe. Florile arborilor de cafea se zice că ar avea un miros asemănător cu cel al iasomiei.

Revenind la soiuri, chiar dacă arborii Arabica arată aproape la fel cu cei Robusta la o primă vedere, diferențele sunt totuși foarte mari. Un prim factor care îi deosebește este conținutul de cafeină, care odată cu sine atrage alte plusuri și minusuri care puse cap la cap, în cele din urmă se traduc în diferențe mari de preț între cafeaua Arabica și Robusta pe piață.

Omul folosește cafeina pe post de energizant, însă în lumea plantelor, cafeina este un pesticid secretat natural de arborii de cafea. Care e rolul cafeinei în lumea lor? Ea ține departe paraziții și alte insecte care dăunează arborelui. Acești dăunători își fac apariția de regulă la altitudini mai joase, iar arborii Arabica vor crește la altitudini intre 900 și 2000 sau peste 2000 de metri. Robusta se găsesc, în principiu, la nivel 0 – 900m. Aceștia sunt arbori care nu sunt atât de pretențioși climatic și se pot dezvolta la temperaturi înalte, pe când arborii din specia Arabica necesită multe precipitații, umezeală mai mare, un sol aparte, factori pe care îi găsesc din abundență la altitudini înalte.

Pe măsură ce urcăm în altitudine, se răresc și paraziții sau insectele ce dăunează acestor arbori, iar nevoia lor de a secreta mai multă cofeină pentru a se apăra, scade și ea. De aceea o cafea Arabica va conține arome mai bogate, mai ușor detectabile, o dulceață mai mare, uleiuri mai multe – pentru că lipsa cafeinei atât de dominante în gust, lasă loc aromelor naturale ale bobului de cafea și prin urmare, cafeaua va avea un gust mai puțin amar și uleios. Aspectual vorbind, însă, cafeaua Robusta tinde să arate mai apetisant, fiindcă lipsa uleiurilor permite producerea unei creme mai consistente la prepararea unui espresso. De aceea, de multe ori în blend-urile de espresso vei găsi un mix între cele două soiuri, tocmai pentru a balansa cumva plusurile și minusurile și să păstreze un aspect clasic preparatul final. Multă lume cataloghează un espresso bun după cremă, dar realmente, nu este neapărat un factor definitoriu.

Vorbim despre metode de procesare, preparare și servirea cafelei în articolele următoare.

Până atunci, Coffee Smart!

 

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook