Cinci aspecte care trebuie lămurite înainte de a trece la vaccinarea în masă împotriva Covid-19

Cinci aspecte care trebuie lămurite înainte de a trece la vaccinarea în masă împotriva Covid-19

Campania de vaccinare împotriva Covid-19 ar trebui să aibă loc în mai multe etape, în funcție de vulnerabilitatea populației.

Scenariul „cel mai optimist” al vaccinarii anti-Covid se bazează pe o situație de vis: diferitele vaccinuri testate până în prezent să fie finalizate și rezultatele finale să fie pozitive. Există încă multe necunoscute în ecuație, în ciuda anunțurilor entuziaste de la Pfizer, Moderna sau AstraZeneca.

În primul rând, rezultatele acestor studii trebuie publicate și analizate, ceea ce ar trebui făcut în câteva săptămâni. Dar nu aici este sfârșitul testelor. „Când vaccinarea va fi în vigoare, vom avea, desigur, monitorizarea farmacovigilenței, dar și a eficacității. Toate acestea sunt extrem de importante și informațiile ne vor fi furnizate atunci când vom începe să folosim vaccinurile”, explică specialiștii.

Studiile clinice actuale, chiar dacă ne asigură că raportul beneficiu-risc este bun, nu vor fi suficiente. Există elemente pe care aceste studii nu le pot analiza și care vor fi monitorizate în timpul primelor valuri de vaccinare. De asemenea, vor fi lansate noi teste, mai specifice. Acestea sunt tocmai zonele gri care încă există și asupra cărora începutul vaccinării și viitoarele campanii ar trebui să ofere răspunsuri, înainte de a vaccina întreaga populație.

1.Vaccinul este sigur pentru toată lumea?

Dacă rezultatele preliminare ale studiilor de fază 3 sunt confirmate, vaccinurile autorizate vor fi considerate „sigure”. Dar este posibil să fie ratate efecte foarte rare, care afectează o proporție foarte mică de oameni sau doar o parte foarte specifică a populației. „Doar studiile la scară largă vor face posibilă studierea eficacității vaccinului în formele severe”, precizează raportul HAS.

La persoanele foarte în vârstă din căminele de bătrâni, acțiunile vaccinurilor „sunt puțin detaliate în studiile actuale, dar riscurile vaccinării nu trebuie exagerate”, crede Élisabeth Bouvet, președintele comitetului tehnic pentru vaccinare din Franța. „Cu greu putem da un răspuns global în această etapă, dar putem gândi, dimpotrivă, că acești oameni vor fi protejați”, precizează ea.

Pe scurt: riscul de deces pentru o persoană în vârstă care contractează Covid-19, în special în casele de bătrâni, este mult mai mare decât riscul redus al unui posibil efect secundar neplanificat.

2.Ar trebui să vaccinăm persoanele care sunt deja infectate?

Rolul unui vaccin este de a face organismul să creadă că un virus ne atacă, astfel încât să se apere (în special prin producerea de anticorpi) și să creeze rezistență pentru a nu fi infectat în viitor. Așadar, apare întrebarea: ar trebui să vaccinăm persoanele care au fost deja afectate de boala Covid-19 și pot fi imune?

„Oamenii vindecați sunt protejați, dar nu în același mod (în funcție de forma bolii) și nu știm pentru cât timp sunt protejați”. De fapt, suntem încă în întuneric cu privire la problema imunității: cât timp ne protejează anticorpii? Îl dezvolți chiar și după o formă asimptomatică de Covid?

Mai presus de toate, poate exista un risc ascuns. De fapt, s-a demonstrat că anumite virusuri sunt capabile să infecteze un organism tocmai folosind partea constantă a anticorpului, ceea ce facilitează contaminarea. Cel mai cunoscut exemplu este boala dengue, unde o a doua infectare este foarte probabil să ducă la forme severe. Studii similare au fost efectuate pe SARS și MERS, alte două coronavirusuri care sunt periculoase pentru oameni.

„Sunt în curs studii pentru a afla dacă există o problemă în vaccinarea cuiva care a avut deja o infectare”, explică Élisabeth Bouvet. Dar aici nu există nicio dovadă a riscului. Așadar, nu se pune problema, în principiu, de a priva o persoană în vârstă de vaccin deoarece a avut o formă asimptomatică de Covid-19 cu câteva luni mai devreme. Încă o dată, va fi necesar să se evalueze raportul beneficiu-risc. Aceste întrebări sunt acum studiate și vom veni cu un răspuns clar înainte de sosirea fazei 1 a planului vaccinare, spun experții.

Autoritatea sanitară din Franța specifică în raportul său că, dacă primele teste excludeau persoanele care fuseseră deja infectate cu coronavirus, „analizele secundare referitoare la toți subiecții, indiferent de starea lor infecțioasă în ceea ce privește SARS-Cov- 2 sunt însă prevăzute în anumite teste”.

3.Cine să se vaccineze și cu ce vaccin?

În prezent, laboratoarele au comunicat date parțiale și nu foarte detaliate, cu privire la studiile lor clinice de fază 3. Dar, odată obținute detaliile, va fi posibil ca Agenția Europeană pentru Medicamente să verifice eficacitatea și riscul fiecărui vaccin, în funcție de populația țintă.

„Dacă se va dovedi că vaccinurile cu ARN, de exemplu, sunt mai eficiente la vârstnici decât vaccinurile inactivate, am spune că ele sunt cele care ar trebui folosite pentru această categorie”, explică autoritățile. „Dacă în studiile de fază 3 și apoi în etapa monitorizării vom vedea că există efecte adverse pentru un anumit grup, acest lucru va fi, de asemenea, luat în considerare”.

4.Pot fi vaccinați minorii?

Autoritățile sanitare se așteaptă ca primele vaccinuri să nu fie autorizate pentru cei sub 18 ani, ceea ce ar fi logic: „studiile clinice care au fost realizate au vizat mai întâi persoanele cele mai afectate”. Și nu pe cei mai tineri, despre care se știe că dezvoltă puține forme severe de Covid-19.

Cu toate acestea, rolul lor în transmisie este dezbătut. Și se știe, de asemenea, că și adolescenții sunt susceptibili să aibă și să transmită coronavirusul. Dar au un risc scăzut de a dezvolta o formă gravă. Dacă vrem, prin urmare, să eradicăm epidemia cu un vaccin, va trebui să vaccinăm pe cei mai tineri.

De fapt, „diferitele laboratoare care dezvoltă vaccinuri intenționează într-un al doilea pas să introducă în teste și copiii, care ar putea beneficia de o autorizație de introducere pe piață într-un al doilea pas”. Pfizer, de exemplu, a început să-și testeze vaccinul pe câțiva tineri, la sfârșitul lunii octombrie. Rămâne de văzut dacă vaccinarea celor mai mici are vreun interes.

5.Vaccinul poate eradica coronavirusul?

Fazele finale ale planului de vaccinare prevăd întreaga populație adultă. Scopul aici nu mai este de a preveni formele severe, ci de a eradica coronavirusul. Acesta este scopul final al unui vaccin: să fie imunizați suficienți oameni astfel încât virusul să nu se mai răspândească și să dispară.

Dar pentru ca acest lucru să se întâmple, vaccinul nu trebuie doar să interfereze cu boala. Oamenii trebuie împiedicati complet să se contamineze și, prin urmare, să răspândească coronavirusul. Cu toate acestea, nu se știe dacă vaccinurile testate au un efect asupra transmiterii.

„Boala Covid afectează plămânii, cu excepția cazului în care virusul rămâne în căile respiratorii superioare. Deci un vaccin care blochează boala, prevenind-o în plămâni, nu o blochează neapărat în căile respiratorii superioare”, detaliază experții. În mod clar, chiar și cu vaccinul, acest scenariu este posibil: este posibil să aveți impresia că aveți o răceală simplă, chiar dacă ați contractat coronavirusul și, prin urmare, riscați să infectați pe altcineva.

Pentru moment, suntem total în întuneric privind acest punct. Aceste date vor fi disponibile ulterior, când laboratoarele analizează mai detaliat persoanele care au servit drept cobai în studiile clinice de fază 3. „Dacă se constată că anumite vaccinuri au un efect în blocarea transmiterii virusului, acestea vor fi recomandate preferențial pentru cei cu cea mai mare probabilitate de a transmite boala ”, menționează Daniel Floret.

Dar, chiar și în cele mai bune cazuri, această întrebare nu va fi de actualitate în următoarea perioadă, până când avem suficiente doze pentru a vaccina toată populația și nu doar pe cei vulnerabili.

Sursa: Huff Post

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook