China trimite ajutoare în țările afectate pentru a-și îmbunătăți imaginea

China trimite ajutoare în țările afectate pentru a-și îmbunătăți imaginea

China este pe drumul de ieșire din criza provocată de coronavirus, însă restul lumii se află sub presiunea luptei cu virusul. În condițiile astea, guvernul de la Beijing caută să-și întărească legăturile politice și să scape de criticile conform cărora nu ar fi luat măsurile necesare pentru limitarea epidemiei, scrie ABC News.

China trimite milioane de măști, medicamente și alte echipamente necesare în țările afectate de noul virus, iar oficialii din aceste zone apreciază eforturile făcute de chinezi.

Țări precum Serbia, Cehia, Liberia sau Filipine primesc zilele acestea ajutoare din partea Beijingului. Ministrul ceh de Interne, Jan Hamacek, vede China ca “singura țară capabilă să aprovizioneze Europa cu numărul necesar de echipamente”.

Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a învinovățit Europa că nu acordă sprijin și a lăudat China pentru ajutorul oferit: “Cred în fratele și prietenul meu, Xi Jinping și cred în ajutorul din partea Chinei”.

Oficialii europeni au negat faptul că au oprit ajutoarele către Serbia, dar au spus că prioritari sunt membrii UE.

Pe de altă parte, China se revanșează pentru sprijinul primit la începutul crizei din Wuhan, când aproape 80 de țări au trimis ajutoare.

În același timp, Beijingul își întărește relațiile politice cu țările care au acceptat ajutorul și astfel capătă un rol mai important pe plan international.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook