China respinge planul OMS de a derula noi investigații legate de originea SARS-Cov-2

China respinge planul OMS de a derula noi investigații legate de originea SARS-Cov-2

China respinge planul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) de a derula o nouă investigație asupra originii coronavirusului, care cuprinde ipoteza că virusul ar fi putut porni dintr-un laborator chinezesc. OMS a propus luna aceasta o a doua fază a analizei privind izbucnirea epidemiei în China, etapă care să includă cercetări ale laboratoarelor și piețelor din Wuhan, solicitând transparența autorităților.

„Nu vom accepta un asemenea plan pentru a depista originile coronaviruslui, pentru că, în anumite aspecte, desconsideră bunul simț și sfidează sțiința”, spune Zeng Yixin, vice-ministru al Comisiei Naționale de Sănătate (NHC).

Zeng afirmă că a fost luat prin surprindere când a citit planul OMS, deoarece cuprindea ipoteza potrivit căreia o încălcare a protocoalelor de laborator ar fi dus la scăparea virusului în timpul cercetărilor.

Un înalt oficial al OMS a spus la începutul lunii că investigațiile privind originile coronavirusului au fost împiedicate de lipsa datelor neprelucrate din primele zile ale răspândirii virusului.

Zeng a reafirmat că țara sa nu poate oferi acces la toate datele, din cauza regulilor de protecție a informațiilor.

„Sperăm ca OMS să ia în serios sugestiile făcute de experții chinezi și să trateze investigațiile asupra epidemiei ca pe un fapt științific, lăsând la o parte considerentele politice”, subliniază Zeng.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook