China a raportat cifre false privind numărul de îmbolnăviri și decese. Raport al serviciilor americane

China a raportat cifre false privind numărul de îmbolnăviri și decese. Raport al serviciilor americane

China a ascuns în mod deliberat amploarea epidemiei în țara sa, raportând mai puține cazuri și mai puține decese, spun serviciile de informații americane într-un raport confidențial.

Oficialii care au făcut anunțul au rămas sub protecția anonimatului și au refuzat să  detalieze conținutul raportului, dar au spus că cifrele înaintate de China sunt false.

Epidemia a început în provincia Hubei din China, la sfârşitul lui 2019, însă ţara a raportat public doar 82.000 de cazuri şi 3.300 de decese, conform datelor compilate de Universitatea Johns Hopkins.

Donald Trump a declarat săptămâna trecută că n-a primit niciun raport din partea serviciilor secrete, dar a spus că „raportările chinezilor au arătat partea pozitivă și sunt indulgent când spun asta”.

Chiar dacă Beijingul a impus în cele din urmă restricţii, a existat încă de la început un scepticism considerabil faţă de numerele raportate de China, atât în ​​afara, cât şi în interiorul ţării.

„Realitatea este ne-am fi putut pregăti mai bine dacă China ar fi fost mai sinceră”, a declarat miercuri, pentru CNN, vicepreşedintele Mike Pence.

Parlamentarii republicani din Statele Unite au fost deosebit de duri cu privire la rolul Chinei în pandemie. „Afirmaţia potrivit căreia Statele Unite au mai multe decese prin coronavirus decât China este falsă”, a declarat senatorul Ben Sasse, republican Nebraska.

China nu este singura ţară cu raportări publice suspecte. Oficialii occidentali au indicat Iranul, Rusia, Indonezia şi, în special Coreea de Nord, care nu a raportat niciun caz, fapt aproape imposibil. Şi Arabia Saudită şi Egiptul sunt pe lista ţărilor care comunică zilnic numere false.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook