Cele mai noi mituri despre vaccinare, demontate. Președintele haitian nu a fost asasinat pentru că s-ar fi opus campaniei de imunizare

Cele mai noi mituri despre vaccinare, demontate. Președintele haitian nu a fost asasinat pentru că s-ar fi opus campaniei de imunizare

Oficialii americani din domeniul sănătății atrag atenția asupra informațiilor înșelătoare legate de vaccinurile anti-Covid care se răspândesc pe rețelele de socializare și care zdruncină puternic încrederea în serurile care ar putea pune capăt epidemiei. Iată câteva dintre dezinformările care circulă în ultima perioadă:

Decesele unor lideri mondiali sunt legate de refuzul acestora de a implementa campanii de vaccinare – o teorie conspiraționistă intens distribuită în social media după asasinarea președintelui din Haiti, Jovenel Moise, care leagă decesele mai multor lideri de opoziția lor față de vaccinuri. De fapt, nu există dovezi care să arate că există o conexiune între decesele lor și răspunsul în fața epidemiei, iar mulți dintre ei nu au acționat împotriva vaccinării.

Vaccinurile nu sunt eficiente pentru că sunt gratuite – o afirmație redistribuită de mii de ori pe Facebook sub forma unei meme care sugerează că dozele ar fi la fel de scumpe ca insulina dacă „ar fi salvat într-adevăr vieți”. Însă există dovezi consistente care indică eficiența vaccinurilor împotriva formelor grave ale bolii și deceselor.

Vaccinurile provoacă infertilitate la bărbați – o informație falsă care apare frecvent în postările de pe internet, derivată din temerile (nefondate) că serul ar putea provoca probleme de fertilitate femeilor. Însă cercetările nu au demonstrat că vaccinurile au un impact negativ asupra calității spermei.

Vaccinurile generează o proteină dăunătoare organismului – dezinformare care a pornit de la imunologul canadian Byram Birdle, care susține că proteinele spike generate de celule după vaccinare sunt toxine care se răspândesc în organism și afectează țesuturile. Dar toate vaccinurile aprobate în prezent sunt construite să genereze proteine inofensive și nu există dovezi care să indice contrariul.

Vaccinurile au un ingredient cancerigen – dezinformare răspândită prin intermediului unui videoclip care a fost vizionat de peste un milion de utilizatori de pe TikTok. Realizatorii pretind că vaccinul Moderna conține un ingredient periculos, însă imaginile arată o etichetă de atenționare pentru cloroform, care nu este prezent în niciun vaccin anti-Covid.

Sunt doar câteva dintre cele mai de amploare informații false legate de vaccinuri apărute în ultima vreme și se alătură teoriilor conspiraționiste care afirmă că serurile anti-Covid conțin microcipuri, alterează ADN-ul uman, sau se pot „transmite” de la o persoană la alta și provoacă decesul.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook