Cehia| Restaurantele s-au redeschis ieri, în ciuda restricțiilor. Riscă amenzi de 765 de euro

Cehia| Restaurantele s-au redeschis ieri, în ciuda restricțiilor. Riscă amenzi de 765 de euro

Sâmbătă s-au redeschis pub-uri și restaurante în Republica Cehă, în semn de protest împotriva restricțiilor guvernamentale, care le-au ținut închise încă din octombrie.

Suntem dezamăgiți de guvern și dorim să arătăm că a ales calea greșită, a declarat pentru AFP Jiri Janecek, managerul fabricii de bere Maly Janek din Jince, la sud-vest de Praga.

Ne-am săturat și considerăm că guvernanții ar trebui să ia în considerare demisia, adaugă cofondatorul mișcării din spatele acțiunii, la care urmau să se alăture câteva sute de instituții.

Sâmbătă, pub-ul Maly Janek era pe jumătate plin cu clienții obișnuiți, cetățeni care au venit să bea bere, să mănânce coaste de porc sau șnițele – chelnerii lucrau la viteză maximă.

Unitățile deschise riscă o amendă de până la 20.000 de coroane (765 €), a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al Primăriei din Praga, Vit Hofman.

O mișcare de protest transformată în mișcare politică

Restaurante, pub-uri, baruri, dar și cinematografe, teatre, grădini zoologice, săli de sport și majoritatea magazinelor au fost închise începând cu octombrie 2020, în țara cu 10,7 milioane de locuitori, care însă a cunoscut o scurtă relaxare a restricțiilor înainte de Crăciun.

Republica Cehă, afectată puternic de pandemie încă din vară, a înregistrat în total peste 930.000 de cazuri de Covid-19, inclusiv 15.270 de decese. Numărul de noi cazuri zilnice este de aproximativ 8.000.

Înființată în toamna anului trecut, mișcarea care se opune restricțiilor guvernamentale a fost în spatele instalării unui lanț de halbe de bere cu o lungime de 1km, în centrul orașului Praga.

Recent, s-a transformat într-o mișcare politică, puburile devenind cluburi în care membrii și susținătorii săi se pot întâlni, « așa cum politicienii noștri se întâlnesc în cantina parlamentului », spune cofondatorul mișcării, David Biksadsky.

Sursa: Ouest France

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook