Ce țări se descurcă cel mai bine în fața epidemiei și cum reușesc. China a rămas doar cu amintirea virusului

Ce țări se descurcă cel mai bine în fața epidemiei și cum reușesc. China a rămas doar cu amintirea virusului

În timp ce Europa se confruntă cu un al doilea val, multe țări din întreaga lume au aproape zero cazuri.

Acestea sunt insulele slab populate care și-au închis granițele încă din primăvară: Vanuatu, Fiji, Tonga, Micronezia, Insulele Marshall… Un singur caz raportat, în Insulele Solomon, în nordul Australiei: un tânăr student repatriat din Filipine și imediat pus în carantină.

Noua Zeelandă s-a temut de un al doilea val, din cauza unor cazuri raportate în Auckland. Orașul a fost închis imediat în august, dar restricțiile au fost ridicate între timp. Cum a învins Noua Zeelandă virusul? În primul rând, este un arhipelag, astfel încât granițele sunt mai ușor de închis. Insulele sunt departe de căile de comunicații globale majore și au o densitate scăzută a populației pe kilometru pătrat.

Plus măsuri stricte: pentru a intra într-un restaurant sau într-un magazin, trebuie mai întâi să scanezi codul QR afișat la fereastră și vei fi informat dacă pe acolo a trecut un bolnav. Rezultatul: neo-zeelandezii au reluat activitățile normale, iar masca nu mai este obligatorie.

Unii folosesc metode autoritare

Pe aceeași listă, Vietnam: 96 de milioane de locuitori, doar 35 de decese și fără cazuri noi din august. Fie Vietnamul își nu raportează corect, așa cum fac și dictaturile din Turkmenistan si Thailanda, fie puternica metodă vietnameză chiar funcționează: „name and shame”. Oricine se îmbolnăvește este denigrat pe rețelele de socializare, supus izolării forțate, se efectueaza monitorizarea persoanelor infectate până la cel de-al treilea cerc familial și prieteni. În plus, se fac teste în masă.

Vietnamul este ajutat și de experiența din timpul epidemiei SARS din 2003.

Nu putem uita cazul Chinei: cu aproape niciun caz din 15 august, chinezii au reușit să profite de săptămâna de aur, săptămâna lor de vacanță – 600 de milioane de călătorii în toată țara săptămâna precedentă, iar numărul de bolnavi rămâne extrem de mic.

Sursa: RTL

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook