Ce înseamnă starea de alertă care te așteaptă după 15 mai

Ce înseamnă starea de alertă care te așteaptă după 15 mai

După 15 mai, vei ieși din starea de urgență, în care drepturile și libertățile ți-au fost limitate prin ordonanțe militare, și vei intra în starea de alertă.

Cum te afectează direct în viața de zi cu zi acest lucru?

Măsurile care pot fi luate în starea de alertă sunt specificate de OUG nr. 21/2004.

Inițial, aceasta prevedea că, pe durata stării de alertă, se pot dispune măsuri care privesc limitarea sau restrângerea unor drepturi şi libertăţi cetăţeneşti, în conformitate cu prevederile articolului 53 din Constituţie. Această reglementare a fost eliminată ulterior, ceea ce înseamnă că autorităţile, inclusiv cele locale, NU pot dispune măsuri care să vizeze eventuale restrângeri ale drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor.

Totuși, președintele Iohannis și premierul Orban te-au anunțat că, și după 15 mai, unele restricții vor fi menținute.

Președintele ți-a spus că, în starea de alertă de după 15 mai, vei putea merge din nou la saloane de îngrijre personală, cabinete dentare și muzee, dar a precizat că, în spații închise, „cu toții vom purta mască”.

Premierul te-a anunțat că va fi redeschis comerțul, dar vor rămâne închise mall-urile, cafenele, barurile, restaurantele. De asemenea, te vei putea deplasa în afara localității după 15 mai, dar vei putea face asta numai pentru anumite motive, cum ar fi în interes de serviciu, la rude sau pentru munci agricole.

Cum vor fi impuse aceste restrângeri ale drepturilor și libertăților tale în condițiile în care ele nu mai sunt prevăzute în Ordonanța referitoare la starea de alertă ?

Prin legi votate în Parlament, acolo unde PNL va avea nevoie, probabil, și de voturile parlamentarilor PSD pentru a trece aceste acte normative.

 

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook