Ce cunoaștem despre vaccinul rusesc „Sputnik V”. Efect real sau manevră geopolitică?

Ce cunoaștem despre vaccinul rusesc „Sputnik V”. Efect real sau manevră geopolitică?

Vladimir Putin anunță un vaccin rusesc împotriva Covid-19. Însuși stăpânul Kremlinului a făcut anunțul astăzi: „În această dimineață, pentru prima dată în lume, a fost înregistrat un vaccin împotriva noului coronavirus”, a spus Vladimir Putin, adăugând: „Știu că este suficient de eficient încât să ofere o imunitate de durată”.

Vaccinul în cauză a fost dezvoltat de Centrul de Epidemiologie și Microbiologie Nikolai Gamaleia, cu colaborarea Ministerului Apărării din Rusia. Numit „Sputnik V” (V pentru vaccin), cu referire la satelitul sovietic, care a fost prima navă spațială pusă pe orbită, ar trebui să fie pus în circulație la 1 ianuarie 2021 în rândul populației, potrivit registrului național de medicamente al Ministerului Sănătății.

Un vaccin care a sărit peste etape. Până în prezent, Rusia nu a publicat un studiu detaliat al rezultatelor testelor sale pentru a stabili eficacitatea acestui produs. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat deja că nu a primit informații oficiale pe acest subiect și a repetat marți că „precalificarea” și aprobarea unui vaccin trebuie să treacă prin proceduri ”riguroase”.

OMS identifică proiectul rus printre cele douăzeci de vaccinuri aflate în curs de dezvoltare, dar este asociat doar cu faza 1 a studiului clinic pe oameni. Totuși, fondul suveran implicat în dezvoltarea sa a asigurat marți că faza 3 – ultima înainte de aprobare – va începe miercuri. Restul se realizează într-un marș forțat: chiar înainte de așteptarea rezultatelor acestei faze finale, Moscova intenționează să lanseze producția produsului său la sfârșitul lunii august sau în septembrie și intenționează să vaccineze „în săptămânile următoare” personalul medical al țării.

„Mai mult de un miliard de doze” au fost, de asemenea, precomandate de 20 de țări, asigură în continuare fondul suveran rusesc, fără a specifica lista statelor, dar citând „interesul” Emiratelor Arabe Unite, Arabiei Saudite, Indoneziei, Filipinelor, Braziliei sau chiar Indiei.

O chestiune de prestigiu

În lipsa certitudinii științifice cu privire la eficacitatea reală a acestui vaccin, anunțul făcut de Vladimir Putin vizează, prin urmare, să pună Rusia în fruntea cursei globale pentru vaccinul împotriva Covid-19. În fața unei crize de o asemenea amploare, această cursă a luat rapid o dimensiune geopolitică, între proiectele sponsorizate de Beijing pe de o parte și cele finanțate de Statele Unite, pe de altă parte…

În plus, faza 3 a proiectului rus nu este în sine o premiera în lume, deoarece, conform ultimului rezumat al OMS din 10 august, alte șase proiecte (inclusiv trei din China) au ajuns deja la această etapă. În acest moment, însă, nu există certitudinea că cel puțin unul dintre ele poate încheia efectiv pandemia legată de noul coronavirus.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook