Cartelurile columbiene îi execută pe cei care încalcă izolarea

Cartelurile columbiene îi execută pe cei care încalcă izolarea
Foto: AP

Cartelurile aplică propria lege în Columbia și amenință sau chiar ucid cetățenii care nu respectă regulile carantinei.

ONG-ul Human Rights Watch a avertizat că cel puțin nouă oameni din trei state diferite au fost uciși în ultimele luni pentru că au refuzat carantina sau au protestat public împotriva regulilor de izolare.

În orașul Tumaco, grupările mafiote și-au impus propriile reguli și au interzis anumite activități, cum ar fi pescuitul. Mai mult, este interzisă ieșirea din casă după ora 17, o măsură mult mai strictă decât cea propusă de guvernanți.

José Miguel Vivanco, director al Human Rights Watch, a spus că “măsuri dure sunt implementate de grupări înarmate pentru a preveni răspândirea Covid-19, iar locuitorii din zonele izolate sau sărace din Columbia riscă să fie atacați sau chiar uciși dacă ies din case”.

El spune că organizațiile de tip mafiot se folosesc de aceste metode pentru a-și arăta dominația, pentru a câștiga respectul comunităților, dar și pentru că sunt efectiv speriați de epidemie.

“Este o panică reală legată de infectare”, a adăugat el.

“Au interzis transportul de persoane între localități, iar cei care sunt diagnosticați pozitiv pentru Covid-19 sunt forțați să părăsească regiunea sau sunt uciși”, a declarat un lider al comunității locale din statul Putumayo pentru The Guardian.

“Oamenii nu pot decât să se supună, pentru că autoritățile guvernamentale nu prea vin pe aici”, a completat el.

Investigația celor de la Human Rights Watch arată că cel puțin 11 dintre cele 32 de state din Columbia sunt controlate de carteluri, care impun măsuri de carantină după bunul plac.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook