Care sunt efectele secundare după a treia doză a vaccinului Covid. Studiu cu 20.000 de participanți

Care sunt efectele secundare după a treia doză a vaccinului Covid. Studiu cu 20.000 de participanți

Efectele secundare observate după a treia doză de rapel a vaccinurilor anti-Covid de la Pfizer și Moderna sunt în mare măsură „similare” cu cele experimentate după a doua, potrivit unui studiu american publicat la sfârșitul lunii septembrie. Datele au fost colectate de la câteva mii de persoane care au primit o a treia doză de vaccin în perioada august – septembrie 2021, când a fost autorizată pentru persoanele imunocompromise din SUA.

Studiul arată că „dozele de rapel sunt în prezent bine tolerate”, spune Rochelle Walensky, directorul Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC).

Frecvența și tipul efectelor secundare au fost similare cu cele observate după a doua doză de vaccin, și au fost în mare parte ușoare sau moderate și de scurtă durată, adaugă ea.

Cifrele aproapiate de cele după a 2-a injecție

Concluziile se bazează pe date de la aproximativ 20.000 de persoane care s-au înscris și care au completat un chestionar după inoculare.

Dintre cei care au completat chestionarul după fiecare dintre cele trei doze, aproximativ 79% au raportat o reacție locală după a treia doză (durere la locul administrării etc.) și 74% o așa-numită reacție sistemică, care afectează întregul corp (oboseală, febră, etc.).

După a doua injecție, aceste cifre au fost de 78%, respectiv 77%, deci foarte asemănătoare.

Dintre cele peste 20.000 de persoane, aproximativ 28% au spus că nu au putut să își desfășoare activitățile zilnice obișnuite după a treia doză, de cele mai multe ori în ziua de după administrare.

Sursa: CNews

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook