Care este riscul de contaminare în timpul adunărilor familiale de Crăciun, în funcție de mai multe variabile

Care este riscul de contaminare în timpul adunărilor familiale de Crăciun, în funcție de mai multe variabile

Un studiu german a evaluat riscurile de contaminare în timpul adunărilor, cum ar fi sărbătorile de Crăciun. Risc mai mic de contaminare la mesa de Crăciun dacă încăperea este mare, aerisită și dacă oaspeții poartă mai degrabă măști chirurgicale decât din pânză.

Institutul Max-Planck a realizat un studiu și a conceput un model care estimează riscurile transmiterii Covid-19 prin aerosoli, în timpul diferitelor tipuri de adunări, cum ar fi o reuniune de familie. Rămâne dificil de prevăzut dacă o persoană infectată îi va contamina pe alții, dar cercetătorii au reușit să evalueze riscul de contaminare.

Șase oaspeți în 30 de metri pătrați

Săptămânalul german Die Zeit, care publică acest studiu, oferă un instrument care îți oferă posibilitatea de a-ți crea propria simulare, în funcție de mai multe criterii: numărul de invitați, durata întâlnirii și conversațiile, volumul discuțiilor, dimensiunea camerei și înălțimea tavanului, posibilitățile de ventilare a locului sau purtarea diferitelor modele de măști. Studiul se bazează pe presupunerea că o singură persoană este infectată inițial.

De exemplu, o masă de Crăciun care reunește șase invitați, timp de cinci ore, într-o cameră standard de 30 de m², cu plafonul la 2,4 metri. Oaspeții respectă distanțarea fizică și regulile de igienă, cum ar fi spălarea mâinilor pentru a evita contaminarea prin particule, fie direct, fie prin contactul cu suprafețe contaminate.

Concluzii: dacă oaspeții rămân împreună cinci ore, nu poartă o mască și nu aerisesc camera, riscul te contaminare este de 27%. Atenție, în total, riscul ca cel puțin unul dintre invitați să fie contaminat este mai mare – aproximativ 79%.

Dar dacă oaspeții se întâlnesc doar o oră, în loc de cinci, atunci probabilitatea de transmitere este redusă de patru ori, conform estimărilor: riscul de a fi infectat în această configurație scade la 6,1%, chiar dacă oaspeții nu poartă o mască.

O altă pârghie care ajută la scăderea riscului de transmitere a virusului: aerisirea. În scenariul nostru, dacă încăperea – 30 de metri pătrați – este aerisită cel puțin o dată pe oră, în cazul în care oaspetii rămân împreună cinci ore, riscul de a fi contaminat personal este redus la 11%.

Purtarea unei măști face posibilă reducerea semnificativă a riscului de contaminare. Chiar dacă oaspeții stau împreună timp de cinci ore într-un spațiu mic și neaerisit, dacă fiecare dintre aceștia poartă o mască chirurgicală, există doar 4,6% risc de contaminare.

Ultimul element luat în considerare: suprafața camerei. Dacă este de două ori mai mare – cu un total de 60 de metri pătrați – atunci, chiar și fără aerisire și fără ca oaspeții să poarte mască, pentru un interval de cinci ore, riscul „de contaminare se reduce la jumătate”.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook