Cântăreț chinez cenzurat pe TikTok pentru asemănarea cu președintele Xi Jingping

Cântăreț chinez cenzurat pe TikTok pentru asemănarea cu președintele Xi Jingping

Dificilă viața de sosie. Mai ales când omul cu care seamănă este președintele Republicii Populare Chineze, Xi Jinping. Cântărețul Liu Keqing are de câțiva ani o experiență amară. Deși nu a fost considerat niciodată un adversar al regimului chinez, el a fost din nou îndepărtat de pe TikTok, pe motivul „încălcării imaginii”. Este a treia oară în mai puțin de doi ani.

Liu Keqing „se asemănă prea mult” cu Xi Jinping. Aceeași înălțime, 1,81 m, același corp, aceeași formă a feței și același păr negru. Asemănările fizice sunt numeroase și oficialii chinezi se tem de ironii și de apariția de meme-uri pe TikTok. Liu Keqing explică pentru New York Times că trebuie „să furnizeze documente de identificare de fiecare dată” și „să aștepte aprobarea celor responsabili” pentru a-și putea redeschide contul: „Nu înțeleg. Poate că țara are probleme de securitate.”.

Controlul imaginii pe internet

În 2017, Winnie the Pooh a fost cenzurat în China, deoarece utilizatorii de internet profitat de asemănarea sa cu președintele Xi Jinping, realizând montaje care au devenit virale pe rețelele de socializare. Acum, dacă tastați „Winnie the Pooh” pe Weibo (prima rețea de socializare chineză), apare un mesaj care indică „conținut ilegal”.

Cu toate acestea, baritonul născut la Beijing nu mai trăiește în China, ci la Berlin, iar activitățile sale pe rețeaua socială sunt strict muzicale și fără intenții polemice: pregătire vocală, videoclipuri din concerte, cursuri… Dar selfie-urile în care pare a fi președintele chinez sunt suficiente pentru ca autoritățile din China să-și facă griji.

Mai ales cu cei 300.000 de abonați ai săi de pe TikTok. Cântărețul are o comunitate de fani din întreaga lume. Unul dintre videoclipurile sale despre „bel canto” a atras peste 370.000 de aprecieri în două zile.

Liu Keqing a lucrat la Opera Națională a Chinei înainte de a-și continua pregătirea în Statele Unite, Austria și Germania. Recunoscut în lumea muzicii, el a câștigat premiul de operă Maria-Callas sau concursul internațional de canto Pavarotti. De asemenea, se află în spatele primei companii de operă privată din China. În viziunea autorităților chineze, chipul său este acum cel puțin la fel de celebru ca talentul său.

Sursa: Le Figaro

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook