Bristol | Statuia unui comerciant de sclavi înlocuită de cea a unei protestatare Black Lives Matter

Bristol | Statuia unui comerciant de sclavi înlocuită de cea a unei protestatare Black Lives Matter

Statuia unui negustor de sclavi care fusese scoasă și aruncată în apă la începutul lunii iunie, la Bristol, a fost înlocuită miercuri dimineață de cea a unei tinere de culoare care a participat la demonstrațiile mișcării Black Lives Matter, la inițiativa unui artist.

Intitulată „A Surge in Power”, noua sculptură de Marc Quinn a fost instalată pe soclul unde a fost situată statuia lui Edward Colston, fără ca primăria de la Bristol să fie informată. Piesa din oțel negru o înfățișează pe Jen Reid, o protestatară care a fusese fotografiată cu pumnul ridicat, un simbol al mișcării anti-rasiale.

Se presupune că Edward Colston a vândut 100.000 de sclavi

Soarta statuii, recuperată după ce a fost vandalizată, nu fusese rezolvată. Primarul orașului, Marvin Rees, promisese să lanseze o consultare democratică majoră pe această temă.

Prezentă la momentul instalării statuii care o reprezintă, Jen Reid a apreciat acțiunea „pur și simplu incredibilă” și „al naibii de obraznică”. Acest lucru va permite „continuarea discuției” despre trecutul sclavagist al Regatului Unit, a spus ea pentru cotidianul The Guardian. „Jen crease deja statuia când a ridicat brațul în aer. Noi doar am cristalizat-o „, a spus Marc Quinn.

Edward Colston s-a îmbogățit din comerțul cu sclavi. El ar fi vândut 100.000 de sclavi din Africa de Vest către Caraibe și Americi între 1672 și 1689, înainte de a-și folosi averea pentru a finanța dezvoltarea lui orasului Bristol, ceea ce i-a adus o reputație de filantrop.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook