Bill și Melinda Gates investesc în dezvoltarea antiviralelor care ar putea preveni pandemiile viitoare

Bill și Melinda Gates investesc în dezvoltarea antiviralelor care ar putea preveni pandemiile viitoare

Bill și Melinda Gates susțin financiar un start-up din Marea Britanie care încearcă să proiecteze noi medicamente cu ajutorul inteligenței artificiale (AI). Exscientia, cu sediul la Oxford, anunță că a semnat un acord valabil pe patru ani, în valoare de până la 70 de milioane de dolari, cu Fundația Bill & Melinda Gates.

Start-up-ul, care concurează cu cei de la BenevolentAI, declară că va folosi o parte din finanțare pentru a încerca să dezvolte noi pastile antivirale care ar putea fi utilizate pentru a trata Covid-19 și pentru a opri răspândirea viitoarelor pandemii.

Exscientia se concentrează pe dezvoltarea tratamentelor pentru SARS-Cov-2 și alte coronavirusuri, precum și pentru gripă și virusul Nipah, care pot provoca probleme respiratorii.

“Pandemia Covid-19 subliniază urgența de a dezvolta medicamente sigure și eficiente, cu spectru larg, pentru a ne amplifica forțele împotriva virusurilor și a variantelor lor”, spune Andrew Hopkins, CEO al Exscientia.

Virusuri din viitor

Terapia cu molecule mici de la Exscientia își propune să combată fragmentele de virus care sunt cel mai puțin susceptibile de a se schimba, permițând oamenilor de știință să dezvolte tratamente care, teoretic, ar putea învinge viitoare virusuri.

„Terapia cu molecule mici ar putea oferi o abordare superioară, pentru a proteja sănătatea globală”, crede Denise Barrault, manager de portofoliu la Exscientia.

Compania susține că software-ul AI poate reduce cu până la 80% timpul necesar pentru a descoperi noi medicamente.

Exscientia, care a semnat un acord de 1,2 miliarde de dolari cu compania farmaceutică americană Bristol Myers Squibb, are deja mai multe medicamente implicate în studiile clinice.

Două dintre medicamentele companiei, care sunt concepute pentru a trata afecțiunile psihiatrice, sunt testate în parteneriat cu producătorul de medicamente japonez Sumitomo Dainippon Pharma, de exemplu. Există, de asemenea, un medicament oncologic pe care Exscientia l-a dezvoltat independent.

Bill și Melinda Gates s-au despărțit după 27 de ani de căsătorie, dar perechea a spus că va continua să colaboreze la fundație.

Sursa: CNBC

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook