Bill Gates crede că este mult mai ușor de soluționat criza Covid decât problema încălzirii globale

Bill Gates crede că este mult mai ușor de soluționat criza Covid decât problema încălzirii globale

Soluționarea problemelor legate de schimbările climatice va fi „cea mai uimitoare sarcină pe care omenirea a întreprins-o până acum”, spune fondatorul Microsoft, Bill Gates. Prin comparație, a pune capăt pandemiei este ceva „foarte, foarte ușor”.

Cartea pe care a publicat-o recent, Cum să evităm un dezastru climatic, reprezintă un ghid în lupta împotriva încălzirii globale. „Nu am realizat niciodată o tranziție asemănătoare cu cea pe care ne pregătim să o facem în următorii 30 de ani. Nu există un precedent pentru așa ceva”.

51 de miliarde de tone de gaze de seră acumulăm an de an. Zero este targetul la care trebuie să ajungem. Sunt cele două cifre pe care Bill Gates le consideră cruciale în lupta cu încălzirea globală.

Energia care vine din sursele regenerabile, produsă cu ajutorul soarelui sau al vântului, ne-ar putea ajuta să reducem amprenta de carbon rezultată în urma producerii de electricitate prin metode convenționale, dar reprezintă doar 30% din totalul emisiilor.

Trebuie să găsim o cale de a reduce și restul de 70%, emisii ce corespund industriilor producătoare de oțel, ciment, fertilizatori sau sistemelor de transport.

Va fi nevoie de un efort global de inovație, crede Gates, iar guvernele mondiale trebuie să dea tonul. Pentru moment, sistemul economic nu prevede costuri reale pentru cei care folosesc combustibili fosili. Majoritatea cetățenilor nu plătesc nimic pentru noxele pe care le emit mașinile lor sau pentru cele produse în procesul de realizare a electricității pe care o consumă pentru uz casnic.

„Trebuie să avem majorări de prețuri prin care să avertizăm sectorul privat că ne dorim produse verzi”, spune el. Și aici trebuie să intervină guvernele.

Gates crede că va fi imposibil de evitat un dezastru, mai ales pentru cei care locuiesc în zona ecuatorială, dacă liderii din întreaga lume nu-și unesc eforturile.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook