Bill Gates: „70% din populația lumii trebuie vaccinată. Pentru unele grupuri, injectarea poate fi obligatorie”

Bill Gates: „70% din populația lumii trebuie vaccinată. Pentru unele grupuri, injectarea poate fi obligatorie”

A devenit miliardar la vârsta de 31 de ani, la un an după ce compania Microsoft a fost cotată la bursă, în 1987. Lumea îl descoperea pe Bill Gates, un geek printre geeks, cititor compulsiv, înzestrat cu o capacitate extraordinară de muncă și competitivitate acerbă, chiar și pe terenul de tenis. De când a părăsit compania de software pe care a înființat-o, s-a axat pe probleme de sănătate publică împreună cu soția sa, Melinda French. În 2000 înființează ceea ce este a devenit cea mai mare fundație de filantropie din lume. În 2010, au lansat, împreună cu prietenul lor Warren Buffett, Giving Pledge, încurajând alți miliardari să doneze pentru cauze umanitare. În acel an, au lansat deceniul vaccinurilor și au promis că vor cheltui 10 miliarde de dolari în țările sărace, fără să știe că lumea se va confrunta, zece ani mai târziu, cu o pandemie mortală.

Pe 10 decembrie, Fundația Bill & Melinda Gates a anunțat o investiție de 250 de milioane de dolari în cercetarea, dezvoltarea și distribuția de vaccinuri, instrumente de diagnostic și tratamente pentru țările cu venituri mici și medii. Acest lucru aduce contribuția sa la 1,75 miliarde de dolari.

Bill Gates, cel mai bogat om din lume între 2000 și 2007, nu mai este „doar” al doilea după Jeff Bezos, fondatorul Amazon. La 65 de ani, el deține încă 1% din Microsoft și continuă să investească în tehnologie avansată. Conform Forbes, averea sa este estimată la 118,5 miliarde de dolari (aproape 98 de miliarde de euro). Pe blogul său, el recomandă cărți care oferă o idee despre preocupările sale actuale. La final de 2020, „un an rău”, el recomandă eseuri despre politică (sclavia negrilor în Statele Unite), istorie (viața lui Winston Churchill) sau știință (cercetarea fibrozei chistice).

Ne-am fi așteptat la o analiză a teoriilor conspirației, deoarece Bill Gates a devenit ținta preferată a conspiraționiștilor. Conectat cu cinci minute târziu (la Microsoft Teams) pentru că era „la telefon cu India”, acest optimist incurabil începe multe propoziții cu „din fericire”. Covid, haos politic în Statele Unite, conspirație… 

Le Point: Fundația dvs. tocmai a donat 250 de milioane de dolari pentru lupta împotriva Covid-19 în țările sărace. De ce? S-ar putea argumenta că țările bogate au fost cele mai afectate de pandemie.

Bill Gates: Țări precum India, Pakistan, Africa de Sud au fost grav afectate, la fel ca și alte țări cu venituri medii din America Latină. Ar fi nepotrivit să punem la dispoziție instrumentele de combatere a bolii la prețul pieței, deoarece țările bogate ar beneficia cel mai mult. Acestea sunt bunuri publice. Trebuie să existe o combinație magică a abilității private de a le inventa, a le testa și a le aproba și a acțiunii colective pentru a le fabrica. Este o premieră: un vaccin creat de o companie precum AstraZeneca este produs de o altă instituție, Serum Institute of India, de departe cel mai mare producător din lume. Dacă Marea Britanie și India îl vor valida, va fi disponibil în cantități mari pentru țările cu venituri mici și medii.

Credeți că, din cauza interconectării, boala va continua să circule atât timp cât vaccinurile nu vor fi administrate în țările sărace?

Nu vom realiza niciodată o distribuție echitabilă. Vaccinurile de la Pfizer și Moderna, care trebuie depozitate la temperaturi foarte scăzute și sunt foarte scumpe, vor merge în principal în țările bogate. Celelalte trei, produse de AstraZeneca, Johnson & Johnson și Novavax, care ar trebui validate în primul trimestru din 2021, sunt mai puțin costisitoare și știm cum să le producem pe scară largă.

Fundația a dat donat deja pentru uzina de producție a vaccinurilor AstraZeneca și Novavax. De asemenea, ne concentrăm asupra anticorpilor monoclonali, un tratament promițător, dar încă nu pe deplin reușit. Unii dintre angajații noștri au lucrat în aceste companii care produc vaccinurile.

În afara sectorului privat, suntem printre cei care cunosc cel mai bine problemele fabricilor, calitatatea, stocurile, respectarea standardelor. În general, aceste subiecte sunt un mister pentru țările bogate, deoarece se referă la boli infecțioase de care nimeni nu este interesat. Dar avem experiență, datorită luptei împotriva malariei, diareei și pneumoniei. Și dintr-o dată întreaga lume este interesată de vaccinuri.

Solicitați statelor bogate să contribuie la Inițiativa globală pentru acces echitabil la tratamente și vaccinuri Covid-19 (ACT-A), care are nevoie de 38 de miliarde de dolari. Cum îi motivați, știind că sunt în recesiune și că au deja foarte multe datorii?

De la început, Fundația Gates a pledat pentru un efort mult mai mare din partea țărilor bogate, în beneficiul celor mai săraci. Există două aspecte ale acestei pandemii: statele trebuie să aibă acces la instrumente, diagnostice și vaccinuri și, deoarece economiile lor au suferit foarte mult, trebuie să fie ajutate.

Cei 38 de miliarde de dolari nu reprezintă nimic în comparație cu daunele, care ajung la un nivel mult mai mare. Este adevărat că ne putem întreba dacă țările bogate, într-un moment în care și ele suferă și au datorii, vor fi mai puțin generoase. A pleda pentru mai mult ajutor este mai dificil ca niciodată. Dar este în interesul lor, pentru că oprirea pandemiei din întreaga lume este singura modalitate de a ne asigura că nu va exista o reluare a pandemiei. Când Statele Unite se vor implica, cred că și celelalte țări vor face același lucru și că vom putea finanța instrumentele.

Fundația dvs. investește 1,75 miliarde de dolari. Prin comparație, Franța contribuie cu 147 milioane USD pentru ACT-A. Alegerile dvs. ghidează politica globală de sănătate. De unde știm că faceți lucrurile corect? De ce să avem încredere în dvs?

Nu decidem nimic. Nu noi suntem cei care validăm tratamente sau vaccinuri. Fiecare țară decide cum să le administreze. Rolul nostru este de a mări stocurile și de a vorbi pentru țările în curs de dezvoltare. Dacă unora nu le pasă să apere țările sărace, bine. Ei au dreptul să întrebe de ce ne pasă de soarta umanității în loc să ne concentrăm asupra anumitor țări, într-un mod naționalist.

Mă declar vinovat că mă îngrijorez de soarta întregii omeniri. Dar nu noi decidem asupra politicilor de sănătate. În 2015, am spus că guvernele trebuie să facă mai mult pentru a fi pregătite pentru acest tip de pandemie. Dar, în afară de CEPI [Coaliția pentru inovații în pregătirea epidemiei, în parteneriat cu Institutul Pasteur, compania austriacă de biotehnologie Themis și Universitatea din Pittsburgh], aproape nimic nu a fost făcut. Sper că vom învăța lecțiile acestei pandemii și că fondurile pentru cercetare și profesia medicală vor fi disponibile pentru următoarea pandemie.

Înțeleg că acest lucru pune o problemă pentru unii, dar trăim într-o democrație în care ai dreptul să îți cheltui banii după cum dorești. Alegerea mea de a cheltui mai degrabă pe vaccinuri decât pe extravaganță mi-a adus probleme. Nu am fost niciodată atât de atacat ca anul acesta.

În Europa, trecem printr-un al doilea val sever, dar avem și ochii asupra Statelor Unite, ale căror cifre sunt îngrijorătoare. Tranziția politică lentă dintre administrațiile lui Donald Trump și Joe Biden a agravat situația? Vorbiți cu viitorul guvern?

Planul american de administrare a vaccinului este un pic confuz, nu va fi atât de clar pe cât ar trebui: Washingtonul delegă acest lucru statelor, nu prea înțeleg. Se întâmplă în timpul tranziției, merge prost, dar următoarea administrație va avea niște experți foarte buni. Îi cunoaștem, vorbim cu ei. De asemenea, continuăm să încercăm să vorbim cu actuala administrație… Mulțumită acestor viitori experți, care sunt mai cinstiți și foarte calificați, chiar dacă distribuția pare complicată, va fi bine.

Sosirea guvernului Biden înseamnă, de asemenea, că Statele Unite își vor relua rolul în forumurile internaționale, în special în cadrul OMS.

Nu am înțeles niciodată retragerea din OMS și nici cum ar putea avea loc coordonarea globală, care este esențială în acest moment. Nu există altă soluție. Am fost foarte critic cu privire la retragere și sunt foarte fericit că Statele Unite reintră în forumul principal pentru cooperare și ajutor la nivel mondial.

Bugetul său este limitat, așa că uneori ne așteptăm la prea mult, dar este o organizație foarte importantă. Pe subiecte precum vaccinurile împotriva poliomielitei sau pentru a stabili standarde, ea joacă un rol crucial. Din punct de vedere istoric, americanii au fost cei mai influenți acolo, deoarece Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor lucrează îndeaproape cu OMS.

Unii conspiraționiști susțin că ați creat virusul (împreună cu patidul comunist chinez…) pentru a putea administra un vaccin care ar eradica o parte a umanității și ar permite introducerea unui cip pentru a urmări banii supraviețuitorilor. Aceste povești ar fi de râs dacă nu ar fi periculoase, deoarece, dacă mulți oameni refuză să fie vaccinați, epidemia ar putea continua. Cum abordați această problemă?

Vaccinurile au fost întotdeauna controversate. Din păcate, această problemă este mai acută ca niciodată. Aproximativ 70% din populația lumii ar trebui să fie vaccinată. Pentru cei care lucrează în aziluri sau închisori, guvernele pot face acest lucru obligatoriu.

Sunt sigur că acest lucru va da naștere unei dezbateri aprinse. Dar ajutăm societatea dacă nu suntem o sursă de transmitere atunci când suntem în contact cu persoane în vârstă sau vulnerabile. Deci trebuie să facem alegeri. Vaccinurile au trecut prin procese de validare științifică foarte stricte. Pfizer, Moderna, AstraZeneca au efectuat teste extrem de riguoase. Și știu că și Novavax și Johnson & Johnson o fac. Sper că vor exista și alte vaccinuri, dar cred că acestea vor fi aprobate pentru utilizare pe scară largă.

De exemplu, campania de vaccinare împotriva gripei H1N1 din Suedia a provocat sute de cazuri de narcolepsie. Cum putem fi siguri că o producție atât de rapidă este sigură?

Vaccinurile salvează milioane de vieți în fiecare an, iar testele științifice arată că sunt sigure. Vaccinurile împotriva Covid-19 nu fac excepție. Au fost dezvoltate rapid, deoarece atât de multe faze ale cercetării și dezvoltării se desfășoară în paralel, nu pentru că oamenii de știință sau autoritățile ignoră pașii critici de siguranță. Noile platforme ARN mesager, precum cele de la Pfizer și Moderna, reduc și ele timpul de descoperire a unui nou agent patogen, până la pregătirea vaccinurilor pentru testare.

Ce instrumente puse în aplicare pentru această pandemie ne vor ajuta pentru următoarele?

Inițiativa globală ACT-A reprezintă un pas extraordinar către dezvoltarea colectivă și echitabilă a testelor, tratamentelor și vaccinurilor. Ea demonstrează un remarcabil spirit de echipă, pe care sperăm să îl menținem. Colaborarea dintre guverne, oameni de știință, întreprinderi, asociații, fundații caritabile și organizații internaționale este cea mai mare, mai rapidă și mai coordonată campanie de sănătate publică desfășurată vreodată. Trebuie să mulțumim Europei și Franței pentru că au favorizat-o.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook