Belgia| Zeci de apeluri care denunță nerespectarea restricțiilor Covid. Secțiile de poliție sunt copleșite

Belgia| Zeci de apeluri care denunță nerespectarea restricțiilor Covid. Secțiile de poliție sunt copleșite

„Este de groază, avem zeci de denunțuri pe zi”. La capatul firului, David Quinaux, purtătorul de cuvânt al poliției din Charleroi, își mărturisește uimirea și consternarea. De la prima izolare și primele măsuri de sănătate legate de coronavirus, din primăvară, secția de poliție trebuie să gestioneze o cantitate incredibilă de denunțuri: „Din martie nu s-au mai oprit. Oamenii denunță oricum și orice. Primim chiar scrisori anonime făcute cu litere decupate din ziare și lipite pe o foaie de hârtie. Este ceva de genul: în studioul de la etajul al treilea, lângă apartamentul unui văr, există o doamnă care coafează”.

În Waterloo, denunțarea unui vecin

Evident, poliția din Charleroi nu este singura care primește acest aflux de denunțuri. Este cazul multor secții de poliție din Bruxelles și Valonia. Intervenția poliției de vineri seară, 18 decembrie, într-o casă din Waterloo unde petreceau mai multe de persoane, a fost declanșată în urma denunțului unui vecin.

În Waterloo, la fel ca în majoritatea zonelor, denunțul e la modă. „Avem mult mai multe apeluri decât de obicei”, ne spune Ludo Corvilain, purtătorul de cuvânt al poliției din Waterloo, „și acestea nu sunt pentru încălcări obișnuite ale regulilor. Oamenii se tem de Covid, prin urmare, când observa că vecinii lor nu respectă instrucțiunile, ne avertizează. Își spun: Eu respect măsurile de sănătate, ei de ce ar trebui să aibă dreptul de a petrece? Mai sunt și cei care denuntă din spirit civic. Controlul social este mai puternic în această perioadă”.

Aceeași situație la Bruxelles

În Bruxelles, poliția face aceeași observație. „Nu avem statistici despre denunțuri”, explică Olivier Slosse, purtător de cuvânt al poliției, dar oamenii sunt sub presiune din cauza Covid. Există multe reacții emoționale. „Când cineva face zgomot noaptea, vecinii sună la poliție, chiar și în perioadele normale. Dar în perioadele de pandemie, apelurile sunt mult mai dese”.

Pe 27 noiembrie, la o aruncătură de băț de Grand Place, enervați de zgomot, locuitorii au sunat la politie. La primul etaj al unei clădiri, deasupra unui bar gay, aproximativ 20 de bărbați participă la o orgie. Unul dintre invitați este europarlamentarul maghiar Jozsef Szajer. Va încerca să scape. „Ceea ce este mai ciudat este felul în care oamenii, prinși în flagrant, încearcă să se ascundă, într-un dulap, într-o cadă, pe acoperiș, într-un apartament vecin…”, spune Olivier Slosse.

La Bruxelles, cele mai multe raiduri ale poliției sunt rezultatul unui denunț. La fel pentru adunări mai mici. „De asemenea, intervenim pentru întâlniri de cinci persoane. Odată cu consumul de alcool și zgomotul care vine odată cu el, aceste adunări de fac remarcate”.

Ca întotdeauna, poate un pic mai des în aceste zile, poliția din Bruxelles primește scrisori de tipul: „Ar trebui să verificați această adresă…”. Cert este că a doua izolare este mult mai agitată decât prima. „În martie și aprilie, oamenii au fost un pic paralizați”, explică Olivier Slosse. Le-a fost foarte frică să nu contracteze virusul. Acum, populația este mai puțin pregătită să respecte măsurile sanitare. În strada Neuve sau Grand-Place, dacă politistii noștri nu ar interveni, oamenii ar fi unul peste altul”.

Nu toate denunțurile duc la intervenția poliției. „Facem o selectie. Acționăm conform principiului proporționalității”, spune purtătorul de cuvânt al poliției din Charleroi, „atunci când e zgomot, verificăm”.

Și în mediul rural sunt denunțuri

În zona rurală, poliția este obișnuită cu conflictele dintre vecini. Au existat mai multe apeluri în perioada pandemiei, însă. Cât de multe? „Este dificil de cuantificat”, a spus un inspector de poliție care preferă să rămână anonim, „depinde de zi”. În acest weekend, am avut patru apeluri. De multe ori, vecinii ne spun că e o petrecere de familie cu prea mulți invitați sau este o adunare mare de turiști într-o pensiune. Vine sfârșitul anului… nu se vor opri, cred că vom avea mai multe apeluri”.

Mulți oameni denunță pentru că sunt frustrați, când văd ce își permit alții. Relațiile cu cetățenii sunt, de asemenea, mult mai tensionate. Pe de o parte, sunt oamenii care denunță, pe de altă parte, sunt cei care ne spun în timpul verificărilor: „nu mai aveți nimic altceva de făcut?”.

Sursa: RTBF

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook