Belgia: Redeschiderea treptată a HoReCa începând cu 8 iunie – spre un nou model de restaurant

Belgia: Redeschiderea treptată a HoReCa începând cu 8 iunie – spre un nou model de restaurant

Este unul dintre primele sectoare afectate de măsurile de izolare și este departe de a fi primul care va beneficia de iesirea din izolare. HoReCa (hoteluri, restaurante și cafenele) este un sector care va trebui să se reinventeze pentru a se redeschide în condiții care respectă noile măsuri sanitare. Un sector care va avea nevoie, de asemenea, de susținere pentru a depăși dificultățile.

Reluarea afacerilor cel mai devreme în iunie

În cadrul conferinței de presă a prim-ministrului Belgiei, sectorul Horeca a fost inclus într-o a treia etapă a relaxării măsurilor, care va începe cel mai devreme la 8 iunie (această dată rămâne ipotetică și depinde de evoluția situației din sănătate). Trebuie spus că, în teatre, baruri, cafenele sau restaurante este dificil să se aplice distanțarea socială.

Începând cu 8 iunie, dacă totul merge bine vom cunoaste o „redeschidere posibilă și treptată a restaurantelor; apoi cafenelele, barurile. Acest lucru trebuie făcut, în orice caz, în condiții stricte”.

„Acest lucru va necesita un protocol care va trebui validat miercuri între partenerii sociali”, a declarat Thierry Neyens, președintele federației Horeca Valonia. Pentru a proteja lucrătorii, dar și clienții și chiar furnizorii, acest sector va trebui să se reinventeze.

Nu va mai fi „ca înainte”

Mai întâi în restaurante. „Meniurile vor trebui reduse, explică Thierry Neyens, vor exista instrucțiuni destul de stricte, care vor afecta organizarea internă. Lucrătorii noștri, angajatorii noștri vor respecta regulile, pentru a-i proteja pe clienți „. În mod clar, dacă ne vom  putea întoarce la restaurant în iunie, nu va mai fi „ca înainte”.

Probleme de rentabilitate

Thierry Neyens evocă, de asemenea, o problemă de rentabilitate dacă, din cauza măsurilor sanitare, o unitate poate funcționa la doar jumătate din capacitate. „Dacă nu vor exista măsuri de sprijin care să răspundă nevoilor sectorului, vom avea un număr considerabil de falimente până la sfârșitul anului”, a prezis el.

În ceea ce privește hotelurile care nu au fost niciodată obligate să închidă, dar care suferă din plin din cauza crizei, hotelierii solicită, de asemenea, măsuri urgente pentru a evita falimentele.

Barurile și cafenelele se pot redeschide numai după restaurante, în anumite condiții, care mai trebuie clarificate. Este destul de clar că sectorul HoReCa este încă departe de o ieșire totală din izolare și este încă departe de ieșirea din criză.

Sursa: RTBF.be

 

 

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook