Belgia a cumpărat 1 milion de teste Covid-19 nesigure. „Grad de fiabilitate dezamăgitor”

Belgia a cumpărat 1 milion de teste Covid-19 nesigure. „Grad de fiabilitate dezamăgitor”

Rezultatele unui studiu comparativ din Danemarca privind fiabilitatea a 16 tipuri de teste serologice Covid-19 reprezintă o veste proastă pentru Belgia. Pachetul comandat într-un milion de exemplare de către autoritățile belgiene este singura care nu a dat rezultate. Astfel, Belgia rămâne cu o cantitate mare de truse de testare nesigure, potrivit unei anchete realizate de revistele Knack și Le Vif, arată Express.

Guvernul explică că intenția de la începutul lunii aprilie a fost, înainte de toate, de a „asigura teste de calitate suficientă pentru piața belgiană pentru a evita deficiențele viitoare”.

La începutul lunii aprilie directorul general al Agenției Federale pentru Medicamente și Produse pentru Sănătate (FAMHP) din Belgia, a dat asigurări că respectivul kit de test, DiaSorin, are „o sensibilitate și o specificitate de 100%”, afirmație pe care nici producătorul nu o susținea.

Astfel, Belgia comandase un milion de truse de testare care au fost livrate imediat laboratoarelor belgiene. Testele serologice sunt utilizate în special pentru a analiza personalul medical care a dezvoltat anticorpi și, drept urmare, este autorizat să lucreze în spitalele Covid.

Singurul care nu atinge obiectivul minim

Un nou studiu realizat de 38 de oameni de știință din mai multe spitale universitare și centre de cercetare din Danemarca contestă fiabilitatea testelor. Cu o specificitate (gradul în care un test identifică în mod corect probele de sânge fără anticorpi) de 97,2%, testul DiaSorin este singurul kit care nu îndeplinește ținta minimă de 99%. Sensibilitatea (gradul de detectare a probelor de sânge care conțin anticorpi) de 84,6% este, de asemenea, dezamăgitoare.

Ministrul responsabil pentru deficiențele grupului operativ – și, prin urmare, pentru furnizarea de teste – subliniază că „două studii de validare efectuate corect confirmă performanța testului DiaSorin”. El a adăugat că intenția de la începutul lunii aprilie a fost de a „asigura teste de o calitate suficientă pentru piața belgiană pentru a evita deficiențele viitoare” și  nu de „a selecta cel mai bun test”. Din cauza circumstanțelor dificile și a ofertei limitate, a trebuit să fie achiziționat rapid un număr mare de teste.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook