Bărbat, femeie, sau X. Argentina emite pașapoarte pentru persoanele non-binare, anunță președintele Alberto Fernandez

Bărbat, femeie, sau X. Argentina emite pașapoarte pentru persoanele non-binare, anunță președintele Alberto Fernandez

Argentina va începe să elibereze pașapoarte pentru persoanele non-binare, devenind astfel prima țară din America Latină care ia o astfel de decizie. Documentele vor putea fi marcate cu „X” în secțiunea destinată definiției de gen, care până acum putea conține însemnele „F” – sex feminin sau „M” – sex masculin.

Președintele Alberto Fernandez a anunțat decizia printr-un decret publicat marți, iar miercuri este de așteptat să țină un discurs public.

Legea identității de gen din Argentina a fost adoptată în 2012 și permite cetățenilor să-și schimbe sexul fără a trece de o evaluare psihologică în prealabil și fără a suferi o transformare fizică. Legea le permite și să se declare persoane non-binare, deși documentele oficiale cum ar fi actele de identitate sau pașapoartele nu le permiteau să aleagă decât între „bărbat” și „femeie”.

Potrivit decretului emis de Fernandez, opțiunea „X” va reprezenta: „non-binar, nedeterminat, nespecificat, nedefinit [..], sau orice altă caracteristică cu care persoana care nu se simte definită de tipologiile masculin/feminin s-ar putea identifica.”

Argentina devine prima țară sud-americană care emite astfel de documente, dar mai multe țări din întreaga lume au adoptat deja strategia. Anumite state din SUA și din Europa acceptă ca persoanele non-binare să se identifice prin „X”. Olanda a oferit primul pașaport cu gen neutru în 2018.

Pakistan și Nepal recunoaște un al treilea gen de mai bine de 10 ani.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook