Autoritățile belgiene izolează lebedele din Bruges, de teama epidemiei de gripă aviară

Autoritățile belgiene izolează lebedele din Bruges, de teama epidemiei de gripă aviară

Aproximativ 120 de lebede care trăiesc pe canalele orașului belgian Bruges au fost retrase de pe apă și izolate, pentru a scăpa de orice risc de contaminare cu gripă aviară, după descoperirea primelor cazuri de epizootie din țară. Operațiunea, orchestrată de serviciile municipale, s-a încheiat joi, 19 noiembrie, cu capturarea a câteva zeci dintre lebede, și închise apoi într-un refugiu, potrivit AFP.

„Nu este ușor să le prindem, dar trebuie să le protejăm de păsările migratoare, este o obligație a guvernului federal”, a explicat primarul Dirk De fauw. Un focar de gripă aviară a fost identificat pe 13 noiembrie într-o fermă de păsări din Ostend, nu departe de Bruges, determinând guvernul belgian să impună izolare tuturor păsărilor, inclusiv celor deținute de privați. După ce în această vară au apărut focare în Rusia și Kazahstan, epizootia s-a răspândit recent în vestul Europei.

Strategia pentru prinderea lebedelor la Bruges s-a realizat după cum urmează: după cinci zile fără hrană, li s-au adus în sfârșit semințe, un mod de a le întinde o „capcană”, au subliniat serviciile municipale. Deoarece, concentrate pe hrana lor, lebedele au fost mai ușor de manevrat refugiu. Capturarea în sine a avut loc pe parcursul a două zile. La Bruges, un oraș medieval fortificat, poreclit „Veneția Nordului”, lebedele sunt proprietatea orașului.

Sursa: Le Figaro

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook