Austria prelungește perioada de izolare, din cauza variantei britanice a coronavirusului

Austria prelungește perioada de izolare, din cauza variantei britanice a coronavirusului
Foto: Sebastian Kurz, cancelarul Austriei

Austria prelungește cea de-a treia izolare cel puțin până pe 8 februarie, din cauza tulpinii depistate inițial în Marea Britanie, care câștigă teren. „Scopul nostru este să redeschidem magazinele, serviciile și muzeele pe 8 februarie”, în loc de 25 ianuarie, așa cum a fost planificat inițial, a declarat cancelarul Sebastian Kurz.

„Pentru școli, înseamnă și o revenire la cursuri în grupuri mici” de la acea dată, a adăugat el.

A treia izolare a intrat în vigoare după Crăciun, iar guvernul a anunțat anterior o întoarcere a elevilor la cursuri înainte de sfârșitul lunii ianuarie.

Dar Austria încă înregistrează aproximativ 150 de contaminări pe zi la 100.000 de locuitori, obiectivul fiind de a reduce această cifră la 50 „pentru a evita o explozie de contaminări, ca în Irlanda și Marea Britanie”.

În plus, guvernul a decis să impună din 25 ianuarie o distanțare de doi metri între persoane, în locuri publice, în loc de un metru, cum era până acum.

Purtarea măștilor FFP2, vândute la preț de producție în supermarketuri, va deveni obligatorie în magazine și în transportul public.

Guvernul nu intenționează să redeschidă restaurante, hoteluri, săli de sport, teatre și cinematografe, închise din 3 noiembrie, inainte de începutul lunii martie, cel mai devreme.

Potrivit unui studiu, în funcție de diferitele niveluri, studenții au participat la cursuri doar între 20% și 33% din timpul de predare, de la prima închidere din 16 martie.

70% dintre austrieci solicită redeschiderea unităților, potrivit unui sondaj recent. O controversă care se adâncește, în timp ce teleschiurile funcționează normal din 24 decembrie, iar guvernul nu intenționează să le oprească.

„Se pare că profiturile proprietarilor de telecabine sunt mai importante decât viitorul a mii de copii”, a criticat social-democratul Paul Stich – alte țări europene au renunțat la sezonul de schi.

Austriecii nu au dorit să participe la a doua fază a testării în masă de la Viena, care se încheie duminică. Au fost efectuate 110.000 de teste și doar 0,21% dintre acestea au fost pozitive – armata era pregătită să efectueze 900.000.

Austria, cu 8,9 milioane de locuitori, a înregistrat 7.082 de decese provocate de Covid-19, de la începutul pandemiei. Între 10% și 20% dintre persoanele infectate în prezent sunt contaminate cu varianta descoperită în Marea Britanie, estimează Universitatea de Medicină din Viena.

Sursa: L’Express

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook