Austria izolează persoanele cu vârste peste 12 ani care nu sunt vaccinate sau vindecate de Covid

Austria izolează persoanele cu vârste peste 12 ani care nu sunt vaccinate sau vindecate de Covid

Austria izolează, începând de luni, persoanele nevaccinate și pe cele care nu s-au vindecat anterior de Covid-19, pentru a stopa numărul record de cazuri noi. „Situaţia este gravă (…). Nu luăm această măsură cu uşurinţă, dar, din păcate, este necesară”, spune cancelarul austriac Alexander Schallenberg.

Era de așteptat o nouă izolare care să vizeze o parte a populației, din moment ce țara se confruntă cu o creștere rapidă a cazurilor. Schallenberg anunțase vineri că așteaptă doar unda verde din partea Parlamentului.

Verificări neanunțate 

În Austria, aproximativ 65% din populație este complet vaccinată împotriva Covid-19. O cifră apropiată de media europeană de 67%, dar mai mică față de ratele de vaccinare din Spania (79%) sau Franța (75%). Alexander Schallenberg a descris această rată drept „rușinos de scăzută”.

Concret, persoanele în cauză nu vor avea dreptul să-și părăsească locuința decât pentru cumpărături, sport sau pentru îngrijiri medicale. Măsura se aplică de la vârsta de 12 ani. Se vor efectua controale inopinate.

Guvernul va evalua efectul acestor restricții după 10 zile, anunță ministrul Sănătății Wolfgang Mückstein, solicitând cetățenilor să se vaccineze cât mai curând posibil. Parlamentul trebuie să aprobe măsura duminică seară, dar procedura reprezintă o simplă formalitate.

Peste 13.000 de cazuri noi au fost înregistrate sâmbătă în Austria, țară cu 9,8 milioane de locuitori – un record de la începutul epidemiei.

Sursa: BFMTV

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook