Australienii care încearcă să revină acasă din India primesc 5 ani de închisoare sau amendă de peste 40.000 de euro

Australienii care încearcă să revină acasă din India primesc 5 ani de închisoare sau amendă de peste 40.000 de euro
Aeroportul din Sydney, Australia.Foto: AP

Începând cu data de 3 mai 2021, oricine încearcă să ajungă în Australia din India se confruntă primește o amendă de până la 42.000 de euro sau cinci ani de închisoare – sau chiar ambele. La începutul acestei săptămâni, guvernul a decis să interzică toate zborurile din India, dar doi jucători de cricket australieni au încercat o întoarcere clandestină prin Qatar. Vineri, 30 aprilie, ca reacție la această poveste, ministrul Sănătății, Greg Hunt, a anunțat consolidarea măsurilor de control la frontieră și a spus: „Guvernul nu ia această decizie cu ușurință, dar este crucial să avem un sistem de carantină care s-a dovedit eficient în a reduce numărul de cazuri Covid la un nivel acceptabil”. Măsura va fi revizuită și, eventual, corectată pe 15 mai.

Acuzat că este iresponsabil față de cei 9.000 de cetățeni australieni încă prezenți în India, guvernul și-a asumat pe deplin caracterul „drastic” al deciziilor luate pe baza „sfaturilor medicale primite”. În India, în fiecare zi, sunt identificate aproximativ 350.000 de cazuri noi de Covid-19.

De la începutul pandemiei, regulile de sănătate din Australia sunt foarte stricte, spune The Guardian. Autoritățile au dreptul să ceară unei persoane detalii despre cazurile sale de contact, rapoarte periodice privind starea de sănătate, să efectueze diferite teste, să fie vaccinate, să stea în izolare instituționalizată.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook