Australienii au inventat bateria pentru smartphone cu autonomie de 5 zile

Australienii au inventat bateria pentru smartphone cu autonomie de 5 zile
de Cătălin Roșioru

Cercetătorii australieni susțin că au dezvoltat o baterie care ar putea asigura 5 zile de funcționare pentru smartphone-uri și o autonomie de 1.000 de kilometri pentru mașinile electrice.

Dacă tehnologia ar fi folosită pe scară largă, ar putea fi un important pas înainte în căutarea unei surse de energie verzi, mai eficientă.

Echipa de la Monash University din Melbourne susține că bateria litiu-sulf este cea mai eficientă baterie, cu o performanță de patru ori mai mare decât bateriile din prezent.

Cercetătorii spun că în scurt timp se va putea începe comercializarea și că poate fi un element în lupta împotriva schimbărilor climatice.

Cele mai multe baterii comercializate în prezent sunt litiu-ion, însă bateriile litiu-sulf sunt mult mai atractive, datorită densității energetice mai mari și a capacității de a alimenta pentru mai mult timp.

Totuși, bateriile litiu-sulf au o durată de viață ceva mai scurtă. Au fost folosite versiuni experimentale pe unele avioane și mașini, însă încercările de până acum de a le produce în masă au eșuat.

Experții de la The Faraday Institution, spun că până la utilizarea pe scară largă a bateriilor litiu-sulf trebuie depășite două obstacole majore: capacitatea de izolare a sulfului și degradarea anodului de litiu.

Însă, echipa australiană care a publicat cercetările în Science Advances, a reconfigurat designul catodului de sulf în așa fel încât să poată înmagazina cantități mari de energie, fără să apară scăderi de performanță.

Munca lor “va revoluționa piața de autovehicule australiană și va oferi tuturor australienilor o piață de energie mai curată și mai sigură”, spune profesorul Mainak Majumder, conducătorul achipei.

Grupul, finanțat de guvernul Australian, a patentat noua baterie și va începe testările la sfârșitul acestui an.

„Această abordare nu favorizează numai performanța bateriei și durata ei de viață, dar are și costuri de producție foarte mici, pentru că folosește procesarea pe baza de apă, ceea ce înseamnă și pericole mult mai mici pentru mediu din punct de vedere al deșeurilor”, spune Matthew Hill, membru al echipei de cercetători.

 

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook