Au fost găsite indicii care ar putea explica legătura dintre cheagurile de sânge și vaccinul AstraZeneca

Au fost găsite indicii care ar putea explica legătura dintre cheagurile de sânge și vaccinul AstraZeneca

Este posibil ca cercetătorii să fi găsit o explicație pentru cheagurile de sânge raportate de unele persoane în urma vaccinării cu serul anti-Covid produs de AstraZeneca. Ei afirmă că fenomenul este similar cu cel care apare în unele cazuri după administrarea heparinei – trombocitopenie indusă de heparină (HIT). În cazul HIT, medicamentul stimulează sistemul imunitar să producă anticorpi care activează trombocitele si care determină coagularea sângelui.

În afară de heparină, există și alte medicamente care pot provoca tulburări de coagulare asemănătoare cu HIT, iar cercetătorii cred că, în cazuri rare, vaccinul AstraZeneca poate reprezenta un alt astfel de factor declanșator. Patru indivizi sănătoși care au primit vaccinul AstraZeneca și care au dezvoltat cheaguri de sânge au avut același tip de anticorpi care activează trombocitele și inițiază coagularea în cazul HIT, atenționează cercetătorii într-o lucrare postată pe Research Square.

Alte 20 de persoane analizate în cadul studiilor, care au primit vaccinul, dar care nu au dezvoltat cheaguri, nu aveau acest tip de anticorpi. Un comentariu editorial publicat împreună cu studiul menționează că trombocitopenia indusă de medicamente este tratabilă dacă este identificată prompt. Milioane de oameni au primit vaccinul fără probleme, iar autoritățile de reglementare europene și Organizația Mondială a Sănătății spun că beneficiile vaccinului AstraZeneca depășesc riscurile.

Sursa: Reuters

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook