Românii nu mai vor să culeagă sparanghel în Germania pentru 9,5 euro pe oră. Nemții se bazează acum pe georgieni

Românii nu mai vor să culeagă sparanghel în Germania pentru 9,5 euro pe oră. Nemții se bazează acum pe georgieni
Lucrători la fermele de sparanghel din Germania. FOTO: ZUMA Press/Hepta

În ultimii ani, recolta de sparanghel a nemților a fost asigurată de lucrătorii români sau polonezi. Dar mulți dintre ei nu mai vor să muncească în Germania. Lucrătorii din Georgia sunt acum așteptați. Situația economică din Polonia s-a îmbunătățit în ultima perioadă, au chiar propriile ferme de sparanghel. Anul trecut, la începutul pandemiei, românii au fost cei care au recoltat.

Mai mult de 80.000 de georgieni au aplicat pentru un job

„Nu mai suntem un angajator atractiv petru români”, spune președintele asociației cultivatorilor de sparanghel din Germania de Est, Jürgen Jakobs. Fermele nu pot plăti mai mult de 9,5 euro pe oră, iar românii nu mai acceptă.

Inițial, era plănuit să vină 500 de georgieni, acum sunt așteptați 5.000. Și numărul poate crește, 80.000 au aplicat pentru job. Fanii germani ai sparanghelului pot fi liniștiți, în aceste condiții vor putea cumpăra legumele la un preț similar cu cel de anul trecut.

Totuși, nemții speră să convingă și lucrători români să vină la cules de sparanghel, fiind recunoscuți pentru munca de calitate pe care o depun. Există totuși o altă problemă, în afară de salariu. Granița cu Ungaria va fi, probabil, închisă. „Asta ar fi un dezastru”, spune Jakobs. Pentru că românii trebuie să traverseze Ungaria în drumul lor spre Germania.

„Va fi ca anul trecut”. Jakobs a plătit 120.000 de euro pentru a aduce cu avionul aproximativ 200 de lucrători din România. „Plătind costurile zborului, ne-am secat rezervele financiare”. Dar în alte condiții, lucrătorii nu ar fi venit, crede el.

Georgienii sunt mai flexibili. Vor sosi cu avionul în zilele următoare, dar acceptă să-și plătească singuri biletul de avion.

Sursa: Tages Schau

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook