Madridul trăiește cu virusul. Restaurantele și spațiile culturale sunt deschise, toate regulile sunt respectate

Madridul trăiește cu virusul. Restaurantele și spațiile culturale sunt deschise, toate regulile sunt respectate

Spania a renunțat de mult la orice izolare, susținând că nu dispune de mijloacele financiare. Capitala Madrid, a decis, prin urmare, să învețe să trăiască aproape normal cu virusul, cu prețul unei discipline de fier. Barurile și restaurantele sunt deschise până la ora 23:00, când se dă stingerea. Maximum șase persoane la masă, distanțarea obligatorie în interior. Capitala spaniolă a ales să nu închidă nicio afacere, nici măcar spațiile culturale. La Muzeul Reina Sofia, spre exemplu, vizitele continuă.

Dar virusul nu a dispărut din peisaj. E greu de găsit o față nemascată. Magazinele nu sunt aglomerate. Capacitatea de primire este limitată, iar tuturor clienților li se măsoară temperatura. Cu 230 de cazuri la 100.000 de locuitori, rata incidenței la Madrid este de două ori mai mică decât la Paris, spre exemplu. Pentru madrileni, explicația este simplă: libertatea nu înseamnă absența responsabilității. Într-un loc închis sunt respectate toate măsurile necesare pentru a limita transmiterea virusului.

„Madrilenii nu sunt singurii care beneficiază de toate aceste libertăți în mijlocul unei pandemii. Mulți turiști străini, în special francezi sau germani, vin pentru câteva zile de vacanță”, subliniază jurnalista TF1, Sophie Chevallereau. Totuși, Madridul nu este scutit de restricțiile naționale. Tuturor spaniolilor le este interzis să părăsească regiunile în care locuiesc. Trenurile sunt aproape goale și vor rămâne așa pentru sărbătorile de Paște, de săptămâna viitoare.

Restaurante deschise, dar în ce condiții

Restaurantele sunt deschise, dar există încă multe restricții. La masă, masca este obligatorie, chiar și pe terasă. Clienții o scot doar atunci când mănâncă sau beau. O regulă destul de bine respectată.

În orașul vechi, celebrele baruri de tapas au făcut, de asemenea, concesii. Nu se mai poate servi tapas în picioare sau la tejghea. Barurile trebuie să se închidă la ora 20:00 și să nu depășească 30% din capacitate. Nu este chiar viața de dinainte, dar regulile stricte sunt liniștitoare. Localurile nu sunt aglomerate și se simte absența turiștilor.

Sursa: LCI 

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook